NEZADOVOLJSTVA

Državna policija ide u proteste, ogorčeni na rad Vijeća ministara BiH

Mi idemo u proteste prije nove sjednice Vijeća ministara koja je zakazana u srijedu. Nećemo više dopustiti igre. Poštivat ćemo sve mjere koji kažu da je moguće okupljanje do 30 osoba, kaže Krvavac

Državna policija godinama traži vraćanje osnovice. Arhiv

Piše: M. Aščić

12.3.2021

Savez Sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini najavio je da će organizirati proteste zbog činjenice da je Predsjedništvo BiH vratilo nacrt budžeta Vijeću ministara na doradu, a u kojem je bilo predviđeno i vraćanje osnovice za policijske službenike na nivou države.

Iz Saveza su mjesecima tražili da se prijedlog budžeta što hitnije uputi u parlamentarnu proceduru. No, kako kažu igra, nije im ostavila ništa drugo nego da organiziraju proteste.


Neće podržati vraćanje osnovice

Najavu da Predsjedništvo neće podržati vraćanje osnovice za obračun plate na iznos iz 2012. godine, navodeći da Vijeće ministara vodi pregovori sa Sindikatom, kako bi povećali plate vojsci i policiji, u Savezu smatraju da se rad  političkoj obmani javnosti, policije i svih uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine i da se na ovaj način pokušava napraviti razdor među sindikatima.


Krvavac: Stalno nas varaju. Avaz

 - Mi idemo u proteste prije nove sjednice Vijeća ministara koja je zakazana u srijedu. Nećemo više dopustiti igre. Naravno, poštivat ćemo sve mjere koji kažu da je moguće okupljanje do 30 osoba. Ovako više ne može. Od 2008.godine do 2021.godine, kroz smanjivanje osnovice oteli su nam 751 milion KM. Gdje su te pare. Evo, neka pola od toga novca vrate za dugove, a pola daju za borbu protiv pandemije. Osim toga, neka kažu s kojima oni Sindikatima pregovaraju. Obmanuli su javnost. Godinama nas varaju. Vraćanje osnovice su nam obećali i članovima Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović i nikad ništa - kaže predsjednik Saveza Sindikata Dragan Krvavac.


Enormne plaće diplomatama

Kaže da je važno da država daje pare na enormne plaće diplomatama i otvaraju nove ambasade, a policajce ostavljaju bez opreme i osnovnih sredstava.

 - Veća osnovica za 4,5 posto ništa ne znači članovima Predsjedništva, ministrima u Vijeću ministara, poslanicima koji primaju mjesečno od 4.000 do 7.000 KM i ne znaju kako je živjeti i raditi za 665,00 KM, kako je odvraćati migrante po cijeli dan za 890 KM, hapsiti počinioce najtežih krivičnih djela, još ti pri tome nedostaje svaki treći kolega jer nema sredstava u budžetu da se zaposli - kaže se u reakciji Edina Kahrimanovića, predsjednika Sindikata SIPA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.