NEZADOVOLJSTVA

Državna policija ide u proteste, ogorčeni na rad Vijeća ministara BiH

Mi idemo u proteste prije nove sjednice Vijeća ministara koja je zakazana u srijedu. Nećemo više dopustiti igre. Poštivat ćemo sve mjere koji kažu da je moguće okupljanje do 30 osoba, kaže Krvavac

M. Aščić

Državna policija godinama traži vraćanje osnovice

Foto: Arhiv


Neće podržati vraćanje osnovice

Najavu da Predsjedništvo neće podržati vraćanje osnovice za obračun plate na iznos iz 2012. godine, navodeći da Vijeće ministara vodi pregovori sa Sindikatom, kako bi povećali plate vojsci i policiji, u Savezu smatraju da se rad  političkoj obmani javnosti, policije i svih uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine i da se na ovaj način pokušava napraviti razdor među sindikatima.

  • Krvavac: Stalno nas varaju

    Krvavac: Stalno nas varaju

    Foto: Avaz


 - Mi idemo u proteste prije nove sjednice Vijeća ministara koja je zakazana u srijedu. Nećemo više dopustiti igre. Naravno, poštivat ćemo sve mjere koji kažu da je moguće okupljanje do 30 osoba. Ovako više ne može. Od 2008.godine do 2021.godine, kroz smanjivanje osnovice oteli su nam 751 milion KM. Gdje su te pare. Evo, neka pola od toga novca vrate za dugove, a pola daju za borbu protiv pandemije. Osim toga, neka kažu s kojima oni Sindikatima pregovaraju. Obmanuli su javnost. Godinama nas varaju. Vraćanje osnovice su nam obećali i članovima Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović i nikad ništa - kaže predsjednik Saveza Sindikata Dragan Krvavac.

Enormne plaće diplomatama

Kaže da je važno da država daje pare na enormne plaće diplomatama i otvaraju nove ambasade, a policajce ostavljaju bez opreme i osnovnih sredstava.

 - Veća osnovica za 4,5 posto ništa ne znači članovima Predsjedništva, ministrima u Vijeću ministara, poslanicima koji primaju mjesečno od 4.000 do 7.000 KM i ne znaju kako je živjeti i raditi za 665,00 KM, kako je odvraćati migrante po cijeli dan za 890 KM, hapsiti počinioce najtežih krivičnih djela, još ti pri tome nedostaje svaki treći kolega jer nema sredstava u budžetu da se zaposli - kaže se u reakciji Edina Kahrimanovića, predsjednika Sindikata SIPA-e.

NA VRH

Podijeli članak na