ONLINE SASTANAK

Nelson podržao novo rukovodstvo VSTV-a: Omogućiti efikasno funkcioniranje pravosuđa u BiH

Nelson istakao punu podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH zagovaranju reformi u oblasti pravosudnog sistema

A. J.

12.3.2021

Nelson i Lagumdžija: Predsjednik VSTV-a se zahvalio na dosadašnjoj podršci SAD pravosuđu BiH. Arhiv

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Halil Lagumdžija i potpredsjednice VSTV-a BiH Sanela Gorušanović-Butigan i Biljana Simeunović imali su online sastanak sa ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom (Eric).

Tokom sastanka Nelson je izrazio zadovoljstvo izborom novog predsjednika i potpredsjednica VSTV-a BiH izražavajući želju da novo rukovodstvo svojim radom omogući efikasno funkcionisanje pravosuđa u BiH, saopćeno je iz VSTV-a.

Ambasador se osvrnuo na krizu povjerenja javnosti u instituciji naglašavajući potrebu da sve aktivnosti VSTV-a BiH trebaju biti provedene u skladu sa najvećim standardima integriteta. Takođe je istakao punu podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH zagovaranju reformi u oblasti pravosudnog sistema.

-    Predsjednik Lagumdžija se zahvalio na dosadašnjoj podršci Sjedinjenih Američkih Država pravosuđu Bosne i Hercegovine. U uvodnom izlaganju predsjednik je upoznao ambasadora sa ključnim pravcima djelovanja VSTV-a BiH u narednom periodu uz osvrt na dosadašnje rezultate ostvarene u cilju unapređenja sistema. Poseban akcenat je stavio na pitanje integriteta kroz osnivanje Odjela za integritet te pitanje kvaliteta kroz osnivanje dva odjela unutar Sekretarijata VSTV-a BiH kojim bi se trebao unaprijediti i ovaj aspekt pravosudnog sistema. Predsjednik se takođe obavezao na proaktivni rad i pristup Vijeća svim pitanjima bitnim za funkcionisanje pravosuđa – saopćeno je iz VSTV-a.


Nelson je izrazio zadovoljstvo izborom novog predsjednika i potpredsjednica VSTV-a BiH. Twitter

Potpredsjednica Simeunović upoznala je ambasadora sa tokom revizije Zakona o VSTV-u BiH naglašavaju potrebu za hitnim izmjenama i dopunama ovog zakona u dijelu u kojem su potrebne ključne reforme sistema. Ona je takođe govorila o potrebi bolje saradnje tužilaca i policijskih agencija kako bi se slučajevi organizovanog kriminala i korupcije mogli efikasnije procesuirati.


Butigan-Gorušanović je upoznala ambasadora Nelsona sa Reformskim programom VSTV-a BiH koji je preliminarno usvojen na prošloj sjednici Vijeća i koji će konačno biti usvojen u aprilu ove godine, nakon što predstavnici pravosudne zajednice dostave svoje komentare i sugestije.


-    Ona je takođe naglasila potrebu za hitnim aktivnostima i reformama u cilju vraćanja povjerenja javnosti u instituciju i pravosudni sistem, ističući nadu da ovaj saziv VSTV-a BiH ima snagu, znanje i kapacitete kako bi napravo ključne korake za povratak povjerenja u pravosudni sistem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.