POTVRĐENO ZA AVAZ

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji pisao REM-u zbog laži o logorima u okolini Prijedora

Iz Helsinškog odbora za portal "Avaza" su potvrdili da i dalje čekaju odgovor na zahtjev koji su uputili zbog intervjua Milomira Marića s režiserom Predragom Antonijevićem na Hapyy TV

Piše: A. Jamaković

14.3.2021

Marić: Širenje laži o dešavanjima u BiH. Arhiv

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji prije desetak dana uputio je zahtjev Savjetu Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) u Srbiji da reagira povodom intervjua na TV Happy koji je novinar Milomir Marić vodio sa režiserom Predragom Antonijevićem.

Iz Helsinškog odbora za portal Avaza su potvrdili da i dalje čekaju odgovor.

- Na televiziji sa nacionalnom frekvencijom izrečene su laži o logorima u okolini Prijedora, čime se vrijeđaju žrtve, porodice ubijenih i mučenih, te nastavlja obmanjivanje građana Srbije.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji zahtijeva od Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije da reaguje povodom izjava urednika Televizije Happy Milomira Marića i režisera Predraga Antonijevića o logorima u okolini Prijedora, izrečenih u emisiji „Dobro jutro Srbijo“, emitovanoj 22. februara 2021. godine na TV Happy - navodi se u dopisu kojeg su uputili REM-u.





Osuđeno 11 osoba

Dalje su naveli da je Marić u emisiji izgovorio da je „od izbijanja rata u Bosni i otkrivanja logora u okolini Prijedora cjelokupna svjetska propaganda htjela da dokaže  da su se pojavili nacisti novog doba i da su to Srbi“, a Antonijević uzvratio: „Tako je“. Za „čovjeka iza žice“ sa čuvene fotografije britanskih novinara iz 1992. godine, Antonijević je rekao da je „mršav jer boluje od tuberkuloze“, na šta je Marić odgovorio da su ga „izveli, nahranili i onda vodili po cirkusima“. „To je bio sabirni logor da se sklone, da ih neko ne ubije. Oni su njega poslije nahranili, odveli su onog mršavog, prikazivali su ga u cirkusu u Evropi. Eto, to je njihova propaganda“, rekao je Marić.


- Podsjećamo, Haški tribunal je utvrdio činjenice da su srpske snage 30. aprila 1992. godine preuzele kontrolu nad opštinom Prijedor, nakon čega je na hiljade nesrpskih civila, bosanskih muslimana i Hrvata, zatočeno u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje. Uspostavljanje ovih logora bilo je posljedica namjerne diskriminacije i progona nesrpskog stanovništva i dio plana da se oni koji nisu Srbi protjeraju iz opštine Prijedor.


Težina i monstruoznost zločina koji su počinjeni u opštini Prijedor tokom 1992. godine podstakli su osnivanje posebnog međunarodnog krivičnog suda - naveli su u dopisu.


Napomenuli su i da je Haški tribunal zbog progona na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, ubistava, mučenja i okrutnog postupanja prema zatočenicima logora Omarska, Keraterm i Trnopolje osudio 11 osoba. Među njima su lokalni političari, policajci, te upravnici, komandanti i stražari u logorima.

Spriječiti širenje laži

- Ukazujemo da su urednik TV Happy i njegov gost izrekli laži na televiziji sa nacionalnom frekvencijom. Narušen je osnovni medijski princip, ali i zakonska obaveza koja se odnosi na istinito i objetkivno informisanje javnosti. Ovakvim izjavama, TV Happy, Marić i Antonijević, krše osnovna ljudska prava, vrijeđaju dostojanstvo žrtava i dovode u zabludu građane Srbije, propagirajući lažne informacije koje mogu dodatno da prodube jaz između različitih etničkih zajednica u Srbiji i na prostoru bivše Jugoslavije. Upozoravamo da se na ove izjave mora brzo reagovati s obzirom na uticaj koji u javnosti imaju oni koji su ih izrekli.

Osudom ovakvih izjava, sprečava se širenje laži o ratovima u bivšoj Jugoslaviji i žrtvama logora i genocida. Negiranje zločina nad Bošnjacima tokom rata 1992-1995 je nastavak ratne propagande koja je imala za cilj dehumanizaciju žrtava i sticanje podrške javnosti za najstrašnije zločine. O tome svjedoče brojni lokalni i međunarodni ekspertski izveštaji i utvrđene činjenice - navodi se u dopisu upućenom članovima Savjeta REM. 

Podsjećamo da su prijavu REM-u protiv TV Happy podnijeli i bivši logoraši Fikret Alić i Satko te Udruženje logoraša Kozarac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.