TUZLANSKI IMAM

S mjesta koje je volio najviše na dunjaluku efendija Lugavić ispraćen na bolji svijet

Prvo zaposlenje je dobio u džamiji Hajrija u Vlasenici

Piše: E. Skokić

12.3.2021

Ispred Čaršijske džamije u Tuzli klanjana dženaza-namaz Muhamed ef. Lugaviću - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Ispred Čaršijske džamije u Tuzli, poslije Ikindija namaza, klanjana je dženaza-namaz Muhamed ef. Lugaviću, omiljenom tuzlanskom imamu koji je preminuo u četvrtak u 75. godini.

Muhamed ef. Lugavić je na bolji svijet, kako reče tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović, ispraćen sa mjesta koje je volio najviše na dunjaluku, a to je ulaz u Čaršijsku džamiju gdje je bio imam od 1972. godine do penzionisanja.

Rođen je 1946. godine u Lugavijama kod Banovića, a kao jedanestogodišnji dječak dolazi u Sarajevo gdje upisuje Gazi Husrev-begovu medresu. Osam godina je proveo na školovanju u Sarajevu, a prvo zaposlenje je dobio u džamiji Hajrija u Vlasenici.

U najtužnijem trenutku tuzlanske gradske historije efendija Lugavić je klanjao dženazu, a fra Petar Matanović sahranu za djevojke i mladiće koji su ubijeni u granatiranju Tuzle 25. maja 1995. godine sa položaja Vojske RS na planini Ozren. Na dženazu efendiji Lugaviću došao je i fra Petar Matanović.

Pored dužnosti imama u Vlasenici i Tuzli, efendija Lugavić je svojevremeno bio i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Tuzla, a napisao je i dvije knjige: Hutbe i Dženaze, običaji i propisi. Vječni smiraj pronaći će na mezarju Bukovčić u Tuzli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.