KRITIZIRAO EU

Kurz: Nema smisla da Nizozemci dobiju dvostruko više vakcina nego Hrvatska

Cilj da se svi Evropljani cijepe do kraja ljeta postao je nemoguća misija

Sebastijan Kurz. AFP

Fu. M.

12.3.2021

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz (Sebastian) danas je otvorio Pandorinu kutiju koja potvrđuje neravnopravnost po pitanju zdravstvene zaštite članica EU kod rješavanja pandemije. Isprva je mislio kako je statistika cijepljenja ljudi koju su posmatrali zadnjih sedmica povezana s brzinom cijepljenja, no stvarnost je zapravo sasvim drugačija.

- Svi znamo da je EU naručila vakcine za sve države članice. U posljednjih nekoliko sedmica mnogi su bili zapanjeni napretkom vakcinisanja u Danskoj ili time zašto se tako malo vakciniše u Latviji - rekao je Kurz.

1,2 miliona doza

Cilj da se svi Evropljani cijepe do kraja ljeta postao je nemoguća misija. Jednakost u raspodjeli vakcina o kojoj se raspravljalo 21. januara u Evropskom parlamentu ‘’ne drži vodu’’.

- Isporuke se ne vrše prema omjeru stanovništva. Prema trenutnoj situaciji, Malta je dobila tri puta više doza vakcina od Bugarske, Nizozemska, čak duplo više od Hrvatske - rekao je Kurz nakon analize nadzornih ploča i savjetovanja s drugim zemljama EU.

Austrija je do sada dobila oko 1,2 miliona doza i isporuka se odvija prema planu. Malta je na vrhu po pitanju isporuke, a Bugarska na dnu. Kurz upozorava da će ukoliko se trend ovako nastavi, doći do velike nejednakosti.

Tajni ugovori

Austrijski kancelar insistira na "transparentnosti" i pojašnjenju ko je potpisao ugovore sa farmaceutskim kompanijama te što u njima stoji. Naime, ugovori su tajni, a on ih želi učiniti javnima te je čitavu situaciju poistovjetio sa ‘’placom (bazarom)’’.

- Ti ugovori su tajni. Ne znam ko je potpisao te dokumente sa farmaceutima, no to ćemo istražiti i učiniti ih javnima. Niti ja nisam dobio uvid u njih – riječi su kojima je Kurz otvorio Pandorinu kutiju po pitanju ugovora koje je s farmaceutima potpisala EU.

Također je istaknuo kako odluka o zabrani AstraZeneca vakcina nije politička te da se oko toga oslanjaju na stručnjake. Austrija će nastaviti vakcinisati dozama tog proizvođača uprkos tome što od njega odustaju mnoge EU zemlje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.