PRAVOSNAŽNA PRESUDA

Zbog laži o radu tužiteljice Tadić, portal "Slobodna Bosna" mora platiti 3.000 KM odštete

U obrazloženju presude navedeno je da je tužiteljica Tadić podnijela tužbu protiv izdavača "Slobodne Bosne" 18.jula 2019.godine, radi nadoknade štete zbog klevete

Tadić: Podnijela tužbu zbog laži. Avaz

Piše: M. Aščić

13.3.2021

Kantonalni sud u Sarajevo donio je prije nekoliko dana pravosnažnu presudu (65 0 P 775988 19 P) kojom je tuženi internet portal "Slobodna Bosna", zbog objavljenih kleveta i laži, dužan glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH Gordani Tadić platiti 3.000 KM odštete.

Ovaj sud potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda kojom je navedeno da je tužena "Slobodna Bosna" dužna tužiteljici Tadić nadoknaditi i troškove parničnog postupka u iznosu od 1.089,16 KM, kao i izreku presude na internet portalu www.slobodna-bosna.ba.

U obrazloženju presude navedeno je da je tužiteljica Tadić podnijela tužbu protiv izdavača "Slobodne Bosne" 18.jula 2019.godine, radi nadoknade štete zbog klevete.


Faksimil prvostepene presude, koju je potvrdio Kantonalni sud u Sarajevu. Avaz

Tužba je podnesena zbog teksta koji je objavljen na portalu "Slobodna Bosna" 17.jula 2019.godine, pod naslovom: "Novi skandal Gordane Tadić: U službenim dokumentima Tužiteljstva BiH Neum se tretira kao inozemstvo"

U tekstu, koji je okarakterisan kao kleveta, navedeno je da Gordana Tadić u Neumu boravila i "sa nekim datumom jula", pa je 7.jula ovog mjeseca bila smještena u hotelu "Jadran", što je poreske obveznike koštalo 263,57 KM".

Međutim, tužiteljica Tadić je istakla da je očigledna namjera tuženih (Slobodne Bosne) iznošenje klevetničkog sadržaja i da su objavljene neistiniti sadržaji, što je Sud na kraju i uvažio.

S obzirom da su svi računi portala "Slobodna Bosna", tačnije izdavača "Press-Sing" blokorani, kako nam je potvrđeno, advokatski tim Tadić podnio je prijedlog za izvršenje na pokretnim stvarima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.