SARAJEVO

Kako je ekipa Hitne pomoći spasila još jedan život: Srce je ponovo zakucalo

Prilikom pregleda ekipa je kod pacijenta konstatovala infarkt srčanog mišića zbog čega je navjerovatnije i nastupio iznenadni srčani zastoj , naveli su iz Hitne

Jedna od ekipa Hitne pomoći. Facebook

Piše: A. J.

14.3.2021

Iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo objavili su detalje intervencije od prije nekoliko dana tokom koje je spašen život muškarcu koji je izgubio svijet i pao na ulici u sarajevskom naselju Marin Dvor.

Navode da su dojavu dobili 10. marta u 12:42 sati.

- I pored borbe sa Covid-19, jedna od naših medicinskih ekipa dolazi na mjesto nesreće u 12.46. gdje na ulici, u ležećem položaju, zatiču mušku osobu (1969 god.), bez svijesti, pulsa i disanja. Odmah pristupaju provođenju naprednih mjera održavanja života, a nakon isporučenog trećeg elektro-šoka, srce našeg sugrađanina, ponovo je zakucalo. Pacijent počinje spontano da diše, a nakon stabilizacije vitalnih parametara, ekipa kreće u transport za bolnicu. Prilikom pregleda ekipa je kod pacijenta konstatovala infarkt srčanog mišića zbog čega je navjerovatnije i nastupio iznenadni srčani zastoj - navode iz Hitne pomoći.


Muškarcu pozlilo 10. marta. Avaz

Dodaju da je pacijent predat osoblju KCUS-a, a zahvaljujući njihovoj brzoj intervenciji odmah je urađena kateterizacija koronarnih krvnih sudova pri čemu se uspješno plasira stent u začepljeni krvni sud srca.


- Pacijent je trenutno stabilnih vitalnih parametara i nalazi se u Centru za srce KCUS-a. Pacijentu želimo brz i uspješan oporavak, a ekipi JU ZHMP i kolegama sa KCUS-a iskrene čestitke na profesionalno odrađenom poslu - stoji objavi Hitne pomoći KS na Facebooku.


Podsjećamo, ovo nije prvi slučaj da ekipe sarajevske hitne pomoći spašavaju život, te upravo zbog toga ovi ‘heroji u crvenom’ važe za ponos grada Sarajevo.

JOŠ SMO JEDNO SRCE NAŠEG SUGRAĐANINA PONOVO POKRENULI ❤ HITNA POMOĆ PONOS GRADA SARAJEVA! Danas (10.03.2021.), u 12:42,...

Objavljuje Hitna Pomoc Kantona SarajevoSrijeda, 10. ožujka 2021.
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.