AVAZ SAZNAJE

Tužilaštvo BiH istražuje SDA-ovog internet-jurišnika Jasmina Mulahusića, saslušane desetine svjedoka

Mulahusić kreira fotomontaže i videa u kojima diskreditira novinare i sve političare koji ne odgovaraju - SDA, a prijavljen je i pod istragom zbog širenje nacionalne netrpeljivosti

Mulahusić i Mehmedagić: Bliski saradnici. Avaz

Piše: Miralem Aščić

15.3.2021

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet i otvorilo istragu protiv Jasmina Mulahusića, jednog od najpoznatijih SDA botova na društvenim mrežama, koji otvoreno vrijeđa i napada političke oponente režima Bakira Izetbegovića i bliskog saradnika Osmana Mehmedagića Osmice, direktora OSA-e.


Nacionalna netrpeljivost

Ovaj internet-jurišnik rodom iz Zavidovića, s adresom prebivališta u Luksemburgu, poznat je po otvorenim napadima i montažama protiv brojnih političara, poput Elmedina Konakovića, Fahrudina Radončića, lidera NiP-a i SBB-a, do Predraga Kojovića, predsjednika Naše stranke, ali i brojnih drugih političara, ali i novinara.

Mulahusić je poznat po kreiranju fotomontaža i videa u kojima diskreditira novinare i sve političare koji ne odgovaraju - SDA. Otvoreno staje na stranu direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, a kako saznajemo, otvorio je na desetine lažnih profila u kojima otvoreno prijeti novinarima, među kojima se skoro svakodnevno nalazi ime i Senada Hadžifejzovića, ali i brojnih drugih novinara.

Statusi Mulahusića o Senadu Hadžifejzoviću. Facebook

Saznajemo da je u Tužilaštvu BiH saslušano na desetine svjedoka, koji su bili i još su žrtve Mulahusićevih montaža i podvala.

Prijavljen je zbog krivičnog djela širenje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti. Osim Mulahusića, Tužilaštvo provjerava i sve druge osobe koje na društvenim mrežama, a povezane su s njim, javno vrijeđaju i napadaju novinare.


Mulahusić: Rođen u Zavidovićima. Avaz

Naime, Mulahusić je prijavljen da otvoreno iznosi mržnju prema drugima i drugačijima.

O napadima Mulahusića javno je na društvenim mrežama nedavno pisao i Elmedin Konaković, lider NiP-a.

- Ovaj lik se zove Yasmin Mulahusein. Nije bot. Stvarni je lik. Saradnik je direktora OSA-e Osmana Mehmedagića. Jučer je objavio sliku na kojoj stojim uz Radovana Karadžića. Dešavalo se i da stavlja slike moje trogodišnje kćerke. O supruzi mojoj piše često razne gadosti. Nikad vam ovakvi neće reći ništa uživo. Aktivisti su na Facebooku, motiv je isključivo zaštita SDA.

Mulahusić se, naime, spominje i u Izvještaju vlade Alžira podnesenom Odboru Vijeća sigurnosti UN-a uspostavljenom shodno Rezoluciji 1267 (1999.).



Povezan s teroristima

Predsjedavajućem Odbora se 16. aprila 2003. godine pismom obratio ambasador Abdallah Baali, stalni predstavnik Alžira. U pismu - izvještaju se navode osobe i organizacije povezane s terorističkim organizacijama širom svijeta, u prvom redu El-Kaidom.

U detaljnom dokumentu, punom imena terorista i podataka o njihovom kretanju i aktivnostima, na 13. stranici navodi se ime Ahmed Zaoui - alias Abou Houdeifa, rođen 7. decembra 1960. u ElIdrissia/Djelfa, Alžir, sin Lakhdara Zaouija i Amine Tahar.

Zaoui je osuđen pet puta u odsustvu od strane Alžirskog krivičnog suda za terorističke aktivnosti i zbog pripadanja terorističkim grupama.

- Razna ispitivanja i istrage provedene u Belgiji ukazale su na njegovo učešće u trgovini oružjem u Alžiru. Dokazana je i njegova povezanost s teroristima Mohamedom Kerrouche, zvanim Salim (trenutno živi u Londonu), Bosancima Nursetom Jusufovićem, Jasminom Mulahusićem i Senadom Ramčilovićem te braćom iz Maroka Ali i Youcef El Majda, koji su uhapšeni 3. aprila 1996.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.