PANDEMIJA

SDP, NS, SBB, NES, PDA, NIP i NB traže hitnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Jedina tačka dnevnog reda je "Pogoršanje epidemiološke slike u FBiH kao posljedica pandemije Covid-19 i izostanak adekvatnih mjera za suzbijanje iste od strane Vlade FBiH"

Traži se vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Arhiv

Piše: E. Halimić

15.3.2021

Pošto se Vlada Federacije BiH i premijer Fadil Novalić mjesecima gotovo uopšte ne bave suzbijanjem pandemije Covid-19 i nažalost ne donose nikakve mjere za područje FBiH, danas smo uputili zahtjev predsjedavajućem Predstavničkog doma Mirsadu Zaimoviću za hitnu vanrednu sjednicu kako bi ih na ovaj način natjerali da konačno počnu nešto raditi iz svoje nadležnosti, izjavio je šef Kluba SDP-a BiH Damir Mašić.Mašić: Vlada FBiH ne donosi nikakve mjere. Arhiv

Pojasnio je da su zahtjev potpisali klubovi zastupnica i zastupnika SDP BiH, Naše stranke, SBB, A-SDA (NES), PDA, NIP i NB.

- Podnosioci zahtjeva traže od predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, da u proceduri razmatranja ovog zahtjeva postupi u skladu sa članom 98. Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i već danas uputi poziv za vanrednu sjednicu Predstavničkog doma sa sljedećim dnevnim redom. “Pogoršanje epidemiološke slike u FBiH kao posljedica pandemije Covid-19 i izostanak adekvatnih mjera za suzbijanje iste od strane Vlade FBiH” – navodi se u zahtjevu.


Epidemiološka situacija

Dodaje se da obzirom na ukupno pogoršanje epidemiološke slike u cijeloj Federaciji BiH, te rapidnog rasta broja novozaraženih, a isto tako potpunog izostanka donošenja adekvatnih zdravstvenih i ekonomskih mjera od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, zahtijevamo da Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH u narednih 72 sata održi hitnu sjednicu na kojoj će razmotriti aktuelno stanje i zaključcima naložiti vladi adekvatno postupanje.

- Imajući u vidu da Vlada FBiH punih 5 mjeseci nije poduzimala niti jedan korak u svrhu nabavke vakcina protiv Covida i da je prve aktivnosti poduzela nakon što je na to 24. februara usvojenim zaključcima obavezao Predstavnički dom Parlamenta FBiH, smatramo da bi hitna tematska sjednica na kojoj bi se donijele adekvatne mjere doprinijela zaustavljanju rapidnog širenja zaraze, poboljšanju epidemiološke slike u FBiH i davanju okvira za sistemsku pomoć privrednicima – naglašeno je.


Nedopustivo nečinjenje

Istaknuto je da je nedopustivo nečinjenje Vlade FBiH u situaciji kada treći val pandemije doživljava vrhunac, kao i neujednačeno postupanje od strane nižih nivoa vlasti, a pogotovo vlada pojedinih kantona koje nisu poduzele gotovo nikakve mjere u zaustavljanju širenja zaraze.

- Također, na ovoj sjednici zahtijevamo prisustvo svih ministara u Vladi FBiH – naglašeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.