SLUČAJ MEMIĆ

Ambasador Nelson odgovorio porodici Memić: Rastužilo me vaše pismo, Ambasada SAD podržava neovisno i profesionalno pravosuđe

Memić je u pismu iznio detalje svoje petogodišnje borbe

Fu. M.

Erik Nelson i Muriz Memić

Foto: Avaz


Ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric) odgovorio je danas na pismo koje mu je 18. februara uputio Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića koji više od pet godina pokušava saznati istinu o smrti svog sina.

- Poštovani gospodine Memiću, primite moje iskreno saučešće zbog gubitka vašeg sina Dženana. Rastužilo me Vaše pismo u kojem ste opisali detalje Vaše petogodišnje borbe za zadovoljenje pravde. Iako ne mogu komentarisati istragu koja je u toku, ono što Vam mogu reći je da je Ambasada SAD u Sarajevu i dalje posvećena pružanju podrške uslovima u kojima odgovoran, profesionalan i neovisan pravosudni sektor može funkcionisati i u kojem je svaki pojedinac jednak pred zakonom - navodi se u odgovoru američkog ambasadora.

Petogodišnja borba

  • Pismo ambasadora Nelsona

    Pismo ambasadora Nelsona

    Foto: Avaz


Memić je u pismu iznio detalje svoje petogodišnje borbe.

- Ja i moja porodica se pet godina grčevito ali časno i pošteno borimo za istinu i pravdu vezano za rasvjetljavanje ubistva moga sina Dženana Memića. Javnosti je poznato kroz šta smo sve prošli za ovih pet godina. Nakon dvije oslobađajuće presude Kantonalnog suda u Sarajevu, kojima je utvrđeno da se saobraćajna nesreća nije ni desila, Tužilaštvo BiH je, po našoj krivičnoj prijavi podnesenoj protiv 45 poznatih lica (tužilaca, policajaca, doktora, itd), i više nepoznatih lica, otvorilo istragu vezano za ometanje istrage ubistva našeg Dženana - navodi se u pismu.

Borba za istinu i pravdu

On je tada upoznao ambasadora i sa pritiscima koji se vrše na Tužilaštvo BiH.

- Niko nema pravo da zaustavi borbu za istinu i pravdu u slučaju Dženan Memić, ali i u svim drugim slučajevima. Molim Vas da poduzmete sve što je u Vašoj nadležnosti kako bi se Tužilaštvu BiH omogućilo da pokrenutom istragom utvrdi ko su ubice, kao i odgovornost onih koji su učestvovali u zataškavanju očiglednog ubistva i njihovih nalogodavaca - naveo je u pismu.

  • Pismo ambasadora Nelsona na engleskom jeziku

    Pismo ambasadora Nelsona na engleskom jeziku

    Foto: Avaz


NA VRH

Podijeli članak na