NEZADOVOLJSTVO

Uposlenici državnih institucija najavili za srijedu protest u Sarajevu

Tvrde da nemaju drugu mogućnost osim da protestom izraze nezadovoljstvo

Policajci traže svoja prava. Arhiv

Piše: M. Aš.

15.3.2021

Samostalni sindikat državnih službenika i uposlenika institucija Bosne i Hercegovine je najavio mirni protest za 17. mart, ako se ne ispune njegovi uslovi.

Kako su saopćili, odluku o protestu ispred Parlamenta i institucija Bosne i Hercegovine su donijeli na vanrednoj sjednici Upravnog odbora održanoj 12. marta.

Poručili su da su se na to odlučili jer su iscrpili sve pravne mogućnosti za poboljšanje radno-pravnog statusa i zbog toga što Vijeće ministara kao njihov poslodavac nije odgovarajuće reagovalo u smislu davanja mogućnosti uposlenima da stupe u pregovore s poslodavcem, posebno zbog lošeg stanja ekonomskih i socijalnih interesa radnika.

Tvrde da nemaju drugu mogućnost osim da protestom izraze nezadovoljstvo zbog:

Neuspostavljenog kolektivnog pregovaranja radi potpisivanja Kolektivnog ugovora;

Hitno uspostavljanje socioekonomskog dijaloga Vijeća ministara i Sindikata i

Vraćanje osnovice za obračun plata na minimalno 535,50 KM za ovu godinu, koliko je iznosila prije prvog smanjenja 2008. godine.

Ukazali su da su zatražili i hitni sastanak s nadležnima zbog ovog problema i da se nadaju da će problemi biti riješeni.

Ako se sastanak ne desi, najavili su protest 17. marta ispred institucija Bosne i Hercegovine od 12:30 do 14:30 sati i to po principu prisustva s brojem učesnika do najviše 30 osoba kako ne bi narušili radni proces, te u skladu s epidemiološkim mjerama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.