HITNA SJEDNICA

Iz KCUS-a odgovorili Konakoviću: Pojasnili otkud povećanje za 200 hospitaliziranih u 24 sata

Zastupnicima se obratio doktor Nermir Granov kao predstavnik KCUS-a

Konaković dobio odgovor iz KCUS-a. Avaz

Piše: Ad. A.

15.3.2021

Iz KCUS-a su na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine KS objasnili da utvrđuju koliko zaraženih koronavirusom je na hospitalizaciji u ovoj bolnici te na koji način se bore protiv pandemije koronavirusa.

Zastupnicima se obratio ljekar Nermir Granov kao predstavnik KCUS-a. O broju hospitaliziranih je govorio na zahtjev zastupnika i predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića koji je ranije danas poručio da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi u jednom danu registrovano povećanje od 200 hospitaliziranih pacijenata.

-Pandemija je vrlo dinamična. U martu prošle godine smo vrlo malo znali o virusu. Onda su se desila tri vala od koji je svaki imao svoje karakteristike. Sada u trećem valu, pacijenti dolaze mnogo ranije u bolnicu i u težem stanju. Imaju obostrane upale pluća i skoro svima treba kisik - rekao je Granov.


Sostveni izolatorij

Kako je kazao, na početku pandemije je odlučeno da svaka od 37 klinika KCUS-a mora imati sopstveni izolatorij.

-Svaka klinika je morala imati dvije sobe s respiratorima - žensku i mušku. To je bilo za pacijente koji imaju koronavirus – pojasnio je Granov.

Naveo je također da hirurgija imaj 118 mjesta. Potcrtao je da su tokom novembarskog vala pandemije bila dovoljna tri mjesta za liječenje pacijenata kada su 33 pacijenta bila priključena na respirator te je upozorio je da je situacija sada mnogo teža.

-Vidjeli smo da potrebne količine kisika prevazilaze naše kapacitete. Kroz nekoliko dana smo ga popunili i proširili na 68 mjesta. Puni se pacijentima koji dolaze s raznih punktova - Klinike za urgentnu medicinu (KUM), Infektivne klinike, izolatorija, domova zdravlja, Hitne pomoći i iz drugih kantona - rekao je Granov.


Uspostavljen protokol

Dodao je da kada je došlo do formiranja respiratornog centra bilo potrebno nekoliko dana da se savlada nagli priliv oboljelih.

- U jednom trenutku je doktor Nermin Mostarac uspostavio protokol. Kada po toj metodologiji ispunjavate broj zaraženih sa svih klinika gdje postoje zaraženi - saberete broj sa izolatorija, Infektivne klinike, respiratornog centra, Pulmologije i izolatorija, onda dođete do tog broja – naveo je Granov.

Ovo znači da ipak nije došlo do naglog povećanja hospitaliziranih za 200 osoba u 24 sata nego da su uspjeli uspostaviti tačan broj zaraženih koji se liječe u ovoj ustanovi.

Granov je naglasio da su svi podaci pohranjeni u bolničkom informacionom centru, te da su oni nepromjenjivi i povjerljivi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.