AVAZ OTKRIVA

Zbog kvara na hladnjači pomjerena isporuka vakcina za cijepljenje zdravstvenih radnika u FBiH

Prema novom planu, tek sutra je predviđena distribucija 50 doza za Bosansko-podrinjski kanton, 1.050 doza za Kanton Sarajevo i 740 doza za Zeničko-dobojski

Isporuka pomjerena, imaju samo dva vozila za transport. Avaz

Piše: M. Aščić - A. Čengić

16.3.2021

Zavod za javno zdravstvo Federacije obavijestio je jučer zdravstvene ustanove da zbog manjih tehničkih problema na hladnjači jučer nisu bili u mogućnosti da obave distribuaciju vakcina "Covishield AtraZeneca" po dostavljenom planu. Ove vakcine namijenjenu su za cijepljenje zdravstvenih radnika.

Tako je plan distribucije od 15.marta pomjeren za 17. mart.


Poruka koju je Zavod uputio zdravstvenim ustanovama. Avaz

Avazov portal nezvanično saznaje da je razlog što je došlo do pomjerenja ustvari kvar na jednom od dva vozila tačnije hladnjača koja su predviđena za distribuciju vakcina za cijepljenje. 

O tome je jučer upoznata i Skupština KS. Zvonko Marić (SBB), zastupnik u Skupštini KS, potvrdio je za Avazov portal ovu informaciju. 

 - Aida Pilav (direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS)  mi je odgovorila da je jedno od dva vozila pokvareno, čime je ugrožen hladni lanac isporuke vakcina. Rečeno nam je da bi mogle doći za sedmicu do dvije - rekao nam je Marić.

Prema novom planu, ako ne bude problema,  sutra je predviđena distribucija 50 doza za Bosansko-podrinjski kanton, 1.050 doza za Kanton Sarajevo i 740 doza za Zeničko-dobojski.

Predviđena je i distribucija 500 doza za Sredno-bosanski kanton.

Riječ je o vakcinama koje je donirao Federaciji Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije. Vakcinacija mora obavljena do 29.marta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.