PROBLEMI

Avdo Dedić, direktor "Messera", firme koja nabavlja kiseonik za zdravstvo: Snalazimo se kako znamo i umijemo

Količine kiseonika koje mogu da se nabave na tržištu Zapadne Evrope su smanjene, upozorava Avdo Dedić

Almir Kapo
Piše: Almir Kapo

16.3.2021

Avdo Dedić: Imamo tri cisterne koje rade. Avaz

Avdo Dedić, generalni direktor kompanije Messer Tehnoplin/Messer BH Gas , firme koja nabavlja kiseonik za potrebe zdravstvenog sistema, potvrdio je za „Avaz“ da je situacija veoma otežana.

Podsjećamo, jutros je iz KCUS-a saopćena informacija da ova medicinska ustanova ima dovoljno kisika za još 48 sati.

- Količine kiseonika koje mogu da se nabave na tržištu Zapadne Evrope su smanjene. Drugo, logistički, teško je da se dopremi, jer se transport vrši specijalnim cisternama koje mogu da podrže veoma niske temperature. Kisik je u tekućom stanju, na minus 186 stepeni pa su to posebne vrste cisterni, za specijalne namjere. Mi u ovom trenutku imamo tri cisterne koje za nas rade, s tim što imamo pomoć i grupacije „Messer“ koji nam na svaki način pokušavaju da skrate put, tako da mi s dvije cisterne idemo do Hrvatske, vršimo pretovar i transportujemo ovamo. Od jedne kompanije imamo cisternu koja ide kroz na sjever Austrije. Dakle, imamo problem količine, transporta i logistike – kaže Dedić.


Ogroman broj pacijenata

Prema njegovim riječima, treći problem je što je enormna potrošnja kisika. Kako kaže, potrašnja je dva puta veća nego u prvom valu pandemije.

- Imate ogroman broj pacijenata koji se hospitaliziraju na kisik. Sada imamo potražnju šest do sedam puta veću nego u normalnom stanju. Situacija je zabrinjavajuća. Sinoć su nam došle dvije cisterne, odmah smo ih ispraznili i poslali nazad. Jedna je već blizu Zagreba, a druga čeka ovu iz Austrije. Ako uspijemo, da ona preuzme pa da se druga vrati za Austriju. Imamo problem s papirima. Vi ne možete sa bh. tablicama ići u Austriju – pojašnjava Dedić za "Avaz".

Naš sagovornik kaže da se snalaze i bore kako znaju i umiju.

- Sve je u Božijim rukama. Jedna nesreća, jedan zastoj, može da bude šteta. Slovenci su nedavno zatvorili granicu za teretna vozila pa su pustili. Ipak, nas na carini niko ne zaustavlja, ne trošimo vrijeme, treba biti iskren – kaže Dedić.

Kako kaže, sve zavisi kako okolina reagira.

Bjesomučno kupuje i Srbija

- Srbija isto bjesomučno kupuje pa vidite brojeve, ne treba vam niko ništa reći. Mi smo u vezi sa sestrinskim firmama, pomažemo jedni drugima... Često podijelimo zalihe. Ako bude ovako dugo trajalo da bude velika potrošnja, ja ne mogu garantirati da će biti viška kiseonika. Nadati se da će situacija biti bolja u regionu, jer odmah možemo uvesti više kiseonika. Mi imamo proizvodnju u Zenici, ali to je malo za ove uslove. Da je situacija normalna, to bi bilo dovoljno – rekao je Dedić i na kraju dodao:

- Apelujem na ljude da budu odgovorni, da se što više pridržavaju mjera, da se čuvaju. To je jedini način da pomognu i sebi, i ljekarima, i nama – zaključio je Dedić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.