PROBLEMI

Zvono za uzbunu davno odzvonilo i u Semberiji: Sve poskupilo preko noći

Kupovna moć nam je ispod nule, kaže Aljić

Bijeljinci sve teže sastavljaju kraj s krajem. Lj. Ljubojević

Piše: Lj. Ljubojević

18.3.2021

Imamović: Plašimo se za zdravlje. Lj. Ljubojević

Životni standard stanovništva na području Semberije, takozvane žitnice Bosne i Hercegovine, što treba predstavljati bogatstvo i izobilje, sve je više izložen “cunamiju cijena i povećanim troškovima života”, kazali su nam Bijeljinci, s kojima smo razgovarali ispred gradskih marketa i na bijeljinskoj zelenoj pijaci.

Oni koje optimizam još ne napušta, u šali, kažu: “Spasa nam nema, ali propasti nećemo.”


Sve poskupljuje

Jovica Aljić, rođeni Bijeljinac, rekao nam je da sve poskupljuje, bukvalno, preko noći.

- Živim od prodaje garderobe u krugu zelene pijace, onako, nacrno. Korona je dodatno iskomplicirala život svima nama. Kupovna moć nam je nula i ispod nule. Imam komšinicu koja prima 212 KM penzije. Sama živi i često me moli da joj kupim frtalj mesa u mesnici. Ona meso čestito i ne vidi tokom mjeseca - istakao je Aljić.

Taiba Imamović navela je da su u vrijeme koronavirusa mnogi ostali bez posla, što je dodatno otežalo život.

- Jedan sin studira ovdje u Bijeljini, drugi je u Sarajevu. Muž ima 180 KM penzije. Penziju podijelimo za režijske troškove. Prodajem ono što proizvedem, malo povrća, mliječnih proizvoda. Srećom, sestrične mi pomažu. Borimo se onoliko koliko možemo. Plašimo se za zdravlje. Kada si zdrav, možeš lakše sve podnijeti - rekla je Imamović.

Ni Miodrag Govedarica nije optimističan.

- Narod je ovdje uvijek teško živio. Mnogi pucaju psihički. Male penzije, male plaće, puno ljudi ostalo je bez posla. Kad platim režije, ništa ne ostane za hranu. Divim se ljudima koji ovo mogu izdržati, posebno višečlanim porodicama. Moraš biti maksimalno ekonomičan - zaključio je Govedarica.

Prava potrošača

Jovo Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono”, kaže da je zvono za uzbunu odavno zazvonilo, ali da ga nema ko čuti.

- Prisustvujemo “pužućem” povećanju cijena, neprimjetno, preko noći. Sve ovo se otelo kontroli i niko više ne poštuje prava potrošača. Za istu cijenu dobijemo manja pakovanja i, opet, nikom ništa - istakao je Vasilić.

Visoki računi

Veliki problem građanima predstavljaju i visoki računi za režije.

- Za prošli mjesec dobio sam račun za vodu i kanalizaciju 42 KM, za mart dobijem 60 KM - rekao nam je Aljić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.