VIJEĆE MINISTARA

Usvojena odluka o privremenom finansiranju do kraja juna

U toku je finalizacija Nacrta zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu u skladu sa zahtjevima Predsjedništva BiH

Sa sjednice: Tema bio i status budućeg međunarodnog graničnog prijelaza u Svilaju. Vijeće ministara

A. J. / Fena

17.3.2021

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, jednoglasno donijelo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period april - juni 2021. godine, u iznosu od 249 miliona KM, što predstavlja četvrtinu sredstava odobrenih za finansiranje institucija BiH u skladu sa Zakonom o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.


Kako je saopćeno nakon sjednice, u toku je finalizacija Nacrta zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu u skladu sa zahtjevima Predsjedništva BiH o uvrštavanju sredstava za borbu protiv covid-19.




Smanjen broj poginulih na cestama u BiH

Vijeće je danas utvrdilo i Prijedlog osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o dopunama Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima.


Cilj zaključivanja ovih dopuna Ugovora je jačanje međusobnih odnosa i saradnje dviju država te lakši prelazak zajedničke državne granice, odnosno uspostava jednostavnog i efikasnog sistema kontrole prelaska zajedničke državne granice.


Status budućeg međunarodnog graničnog prijelaza u Svilaju, na Koridoru 5C,  određen je za promet putnika, a za promet robe bit će otvoren kada se osiguraju tehnički uvjeti. Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika Ugovora odredi ministar sigurnosti BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara.


Na današnjoj sjednici usvojen je Izvještaj Ministarstva prometa i veza s pratećim zaključcima o provedbi Okvirne strategije prometa Bosne i Hercegovine za period 2016. - 2030. godine za izvještajni period od oktobra 2016. do decembra 2020. godine.


Navodi se da nakon što su u 2017. i 2018. godini donesene izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, kojim su uvedene strožije kazne za prekršaje u prometu, podaci govore da je smanjen broj poginulih na cestama u BiH. Ukupno je 261 osoba smrtno stradala u saobraćajnim nezgodama u 2019. godini, dok je taj broj u 2016. godini iznosio 321.

Imenovano rukovodstvo Arhiva BiH

Prema Izvještaju, ukupan broj saobraćajnih nezgoda na cestama  u BiH je smanjen za više od 5.000 u 2019. godini, kada je registrirano njih 34.519, u odnosu na 2016. godinu, kada je zabilježeno 39.543. Također, smanjen je broj prometnih nezgoda s poginulim ili povrijeđenim osobama, kojih je u 2019. godini bilo 7.256, u odnosu na 2016. godinu, kada je zabilježeno njih 7.716.


Vijeće ministara BiH imenovalo je danas Danijelu Mrdu za direktora i Šimuna Novakovića i Fuada Ohranovića za zamjenike direktora Arhiva Bosne i Hercegovine, kao najbolje rangirane kandidate nakon završene procedure javnog konkursa u skaldu s Mišljenjem Agencije za državnu službu BiH.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.