CRNO TRŽIŠTE DUHANA

Nikada veće zapljene, a nikad više šverca na cestama: Kad ćemo vidjeti pravi rezultat borbe protiv šverca?

Samo u okviru akcije “Trokadero”, 4. marta ove godine, je pronađeno i oduzeto 192.500 paklica cigareta bez akcizne markice

Z. Karić

Jedna od uspješnih akcija

Foto: Arhiv


Povećanje zapljena duhana i duhanskih proizvoda na crnom tržištu prije svega je posljedica povećanje svijesti građana i zaposlenih u javnim institucijama o gubicima koje trpe budžeti na svim nivoima vlasti. Broj izdanih akciznih markica za ovu vrstu proizvoda godinama je u padu, što se ne može objasniti samo padom broja stanovnika koji redovno konzumiraju duhanske proizvode. Ovo je kazao Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženje ekonomista RS SWOT.

Negativna pojava

- Mogućnost ogromne zarade motivišu mnoge da se bave ovom nelegalnom aktivnošću. Stotine miliona konvertibilnih maraka, manje novca u budžetu samo po ovom osnovu sigurno je dodatno alarmiralo kontrolne organe pa su učestale njihove koordinisane akcije na suzbijanju nelegalne trgovine duhanskim proizvodima – kazao je Grabovac.

On dodaje kako ovakve akcije sigurno djeluju na smanjenje ove negativne pojave, a koliki je njihov domet zavisi od njihovog kontinuiteta. Ipak, dokle god postoji mogućnost enormnih zarada, odnosno velika razlika u cijeni cigareta na crnom i legalnom tržištu, represivne akcije kao izolirana mjera neće moći nikada u prihvatljivoj mjeri smanjiti crno tržište duhana i duhanskih proizvoda.

Samo u okviru akcije “Trokadero”, 4. marta ove godine, je pronađeno i oduzeto 192.500 paklica cigareta bez akcizne markice. Ukupna vrijednost oduzetih cigareta je 580.000 KM. U saopćenju za javnost se navodi da su u okviru akcije izvršeni pretresi na šest lokacija koja koriste osumnjičena lica S.K. i S.S. iz Banjaluke i R.G. iz Glamoča.

  • Pronašli i duhan

    Pronašli i duhan

    Foto: Arhiv


Iz Policijske uprave dodaju da je u okviru akcije, pored cigareta, pronađeno i oduzeto teretno vozilo VW Crafter, veća količina novca, mobilni telefoni i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa počinjenim krivičnim djelom, što ukazuje da je riječ o organizovanom švercu koji je već dobro uhodan.

- O ovim aktivnostima javnost je obavještena o oduzimanju 160.000 paklica cigareta bez akcizne markice, dok je po završetku aktivnosti pronađeno i oduzeto još 32.500 paklica cigareta bez akcizne markice - navodi se u saopćenju.

Također, policija 20.februara 2021. na granici BiH zaustavila je vozača kamiona koji je švercao 585 kartonskih kutija u kojem je bilo više od 292.000 kutija cigareta ( 5.85 mn stikova). Riječ je o jednoj od najvećih zapljena u posljednjih desetak godina u BiH. Kamion koji je pokušao prošvercati veliku količinu cigareta iz Crne Gore u BiH, zaustavili su pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Prema neslužbenim informacijama, cigarete su otkrivene uz pomoć specijalnog skenera koji je BiH donirala Kina, a procjenjuje se da je vozač prenosio cigarete u vrijednosti od 1.608.000 KM. 

Operativne akcije

Federalna Uprava policije, kako su nam kazali, nije imala tokom 2020. i 2021. godine većih opreativnih akcija koje se tiču navedene probmatike, odnosno nije bilo zaplijena duhanskih proizvoda (duhana i cigareta), osim operativne akcije kodnog naziva „Akciza“ koja je realizirana 2019. godine.

- Naime tokom 2019. godine pod nadzorom Tužilaštva BiH, a na osnovu naredbi Suda BiH, realizovana operativno taktička akcija kodnog naziva „Akciza“ kojom prilikom je od strane osam lica oduzeto 1274,4 kg duhana (518,5 kg rezanog i 755,9 kg u listu) i manja količinu cigareta bez akciznih markica, kao i dvije mašine za rezanje duhana i nekoliko manjih mašina za pakovanje cigareta – rekli su nam iz FUP-a.

Lica od kojih su privremeno oduzeti navedeni predmeti dovode se u vezu a krivičnim djelom “Organizovani kriminal” iz člana 250. KZ BiH u vezi sa članom “Nedozvoljen promet akciznih proizvoda” iz člana 210a KZ BiH.

Smanjiti akcize

  • Oduzeta roba

    Oduzeta roba

    Foto: Arhiv


Iz Federalne Uprave policije da će i dalje postupati po svim zaprimljenim prijavama koje imaju elemente krivičnog djela, odnosno po svim saznanjima koja ukazuju na nezakonite radnje u vezi sa predmetnom problematikom, i naravno za dobre rezultate neophodna je dobra saradnja i koordinacija sa pravosudnim, policijskim i drugim nadležnim organima.

No, prema riječima, mr. sc. Faruka Hadžića, dipl.oecc, posljednji jači inspekcijski nadzor vezano za suzbijanje ilegalne trgovine su u potpunosti opravdane i sa takvim aktivnostima treba nastaviti. Međutim, ovaj problem se neće moći riješiti, sve dok se ne smanji nivo akciza na duhan i duhanske proizvode na optimalni nivo.

- Zbog visokog nivoa akciza i visoke razlike u cijenama na legalnom i crnom tržištu i dalje će jačati, a ne smanjivat se udio onih koji prodaju i kupuju na takvom tržištu. Velika razlika u cijenama ujedno znači i veću priliku za veliku zaradu na ilegalnom tržištu. Kada dođe do smanjivanja akciza na optimanal nivo, gdje će biti vrlo male razlike u cijenama na legalnom i ilegalnom tržištu, uz nastavak jačeg inspekcijskog nadzora, mnogi će sami odustati od plasmana takvih proizvoda, jer su rizici daleko veći od koristi koje bi mogli zaraditi – kazao je Hadžić.

Jači inspekcijski nadzor

Najbolji porezi i poresko opterećenje su ustvari niski porezi, kaže Hadžić, a koji će obuhvatiti veliki broj ljudi. Stoga, akcije na suzbijanju lanaca šverca mogu samo privremeno usporiti, ali ne i riješiti problem.

Idealna kombinacija mjera bi bila smanjivanje poreskog opterećenja, tj. akciza i jači inspekcijski nadzor, čime bi se mnoge osobe demoralisale da budu dio ilegalnog sistema.

NA VRH

Podijeli članak na