PARLAMENT FBIH

Novalić: Ugovor za nabavku vakcina je potpisan u FBiH, čeka se potpis iz Rusije

Premijer Fadil Novalić na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH istakao je da se epidemiološka situacija usložnjava

Novalić: Ugovor je potpisan. Arhiv

Piše: E. H.

18.3.2021

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazana počela je u online formatu.


Jedna tačka

Dnevnim redom predviđena je jedna tačka – "Pogoršanje epidemiološke slike u FBiH kao posljedica pandemije Covid 19 i izostanak adekvatnih mjera za suzbijanje iste od strane Vlade FBiH", a obratit će se predstavnici Vlade FBiH, Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Premijer Fadil Novalić na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH istakao je da se epidemiološka situacija usložnjava.


Geopolitičko pitanje

- Vakcine su geopolitičko pitanje i time se svugdje u svijetu bave države i najčešće predsjednici država. Iznos sredstava za nabavku vakcina se može povećavati. Tek 25. februara nam je saopćeno da se entiteti pođu sami snalaziti. RS je ranije počela snaliziti, ali to je u skladu sa njihovim ponašanjem. Od tad su i kantoni počeli s pokušajem da nabave vakcine. Jedina smo država koja to radi na ovaj način. Mi smo priveli kraju proceduru, očekujemo danas da ruski fond potpiše ugovor, s naše strane je potpisan ugovor – kazao je Novalić.

Dodao je da će ruski carinici doći u Sarajevo da isprate prvi kontingent vakcina, koji bi trebao stići početkom sljedeće sedmice. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.