PARLAMENT FBIH

Mandić: Restriktivne mjere je neophodno poštivati i uspostaviti nadzor nad ptrovođenjem istih

Da smo mi htjeli glumiti državu mi bi vakcinu nabavili u decembru, poručio je Novalić

Sjednica se održava u online formatu. PrintScreen

Piše: E. H.

18.3.2021

U nastavku svog izlaganja na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, premijer FBiH Fadil Novalić istakao je da je napravljen rebalans budžeta kako bi niži nivoi vlasti mogli servisirati svoje potrebe.


Poruke iz "lockdowna"

- Iz perioda „lockdowna“ izvukli smo poruke. Sarajevski kanton i Tuzlanski dobili su po 100 miliona granta iz budžeta Federacije za borbu protiv koronavirusa. Ministar Mandić će govoriti o zdravstvenom aspektu. Ali da smo mi htjeli glumiti državu mi bi vakcinu nabavili u decembru – istakao je Novalić.

Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić ovom prilikom kazao je da restrektivne mjere u FBiH su stupile na snagu 10.11.2020. godine.

- Kad smo imali najviše zaraženih imali smo mjere smanjenja broja osoba koje borave na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Od tad je taj broj 30. Mjera oslobađanja dodatnih kapaciteta u bolnicama je i dalje na snazi. Na snazi je i ograničavanje kretanje ljudi od 23 sata. Ograničeno je i radno vrijeme. Mjere nismo previše mijenjali. Izmjene su se odnosile na nošenje maski za djecu – pojasnio je Mandić.

Dodao je da je epidemiološka situacija se značajno izmijenila.

- Mjere su ostale na snazi i one su rezultirale dobrim rezultatima i epidemije je tad stavljena pod kontrolu. Od kad je donesena odluka Ustavnog suda u sve mjere je uključena Vlada FBiH i Parlament FBiH – istakao je Mandić.

Naglasio je da je mjere neophodno poštivati i uspostaviti nadzor nad ptrovođenjem mjera i to na nivou kantona.


Obili nove mjere

Međutim, kako saznajemo Federalni krizni štab je na jučerašnjoj sjednici donio prijedloge da se uslijed pogoršane epidemiološke situacije, između ostalog, zabrani rad ugostiteljskim objektima u unutrašnjosti prostora, a dozvoli usluživanje gostiju samo u baštama i na terasama odnosno na otvorenom.

Također je odbijeno da se skrati radno vrijeme tržnih centara.

Među prijedlozima je bilo i produženje policijskog sata, odnosno da policijski sat umjesto od 23:00 počinje nekoliko sati ranije kako bi se dodatno ograničilo kretanje stanovništva.

Vlada FBiH je primila k znanju informaciju Kriznog štaba, ali odbila donijeti restriktivnije mjere te odlučila produžiti trenutne mjere i u narednih 14 dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.