PARLAMENT FBIH

Prašović-Gadžo: Vlada FBiH da ograniči rast cijena prehrambenih artikala i lijekova

Zadužuje se Predstavnički dom PFBiH da svim uposlenim i zastupnicima počev od 1. aprila 2021. umanji sva novčana primanja u iznosu od 20 posto, jedan je od prijedloga SBB-a

Zastupnica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo. Avaz

Piše: E. H.

18.3.2021

Zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sanela Prašović-Gadžo predložila je zaključke u vezi pogoršanja epidemiološke situacije. 

Predloženi zaključci su: 

1. Zadužuje se Vlada FBiH da privrednom sektoru sugerira ograničavanje cijena prehrambenih artikala i lijekova.

2. Zadužuje se Vlada FBiH da koordinirano sa kantonalnim vladama donese Odluku o ograničavanju rada i kretanja u trajanju od najmanje 15 dana na teritoriji cijele Federacije Bosne i Hercegovine.


Prijedlozi zaključaka SBB-a. PrintScreen

3. Zadužuje se Vlada FBiH da do naredne sjednice Predstavničkog doma, ovom domu dostavi konkretan prijedlog zakonskog riešenja o financijskoj podršci privrednom sektoru građanima koji trpe posljedice zbog krizne situacije uzrokovane COVID-19.

4. Zadužuje se FUCZ da se odmah i bez odlaganja angažiraju u pomoći stanovništvu, prije svega svoju pomoć trebaju pružiti građanima koji se obraćaju zdravstvenim ustanovima i satima čekaju u redovima na prijem u domovima zdravlia, bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama.

S. Zadužuje se Predstavnički dom PFBiH da svim uposlenim i zastupnicima počev od 1. aprila 2021. umanji sva novčana primanja u iznosu od 20 posto.

Na sjednici zastupnica Prašović-Gadžo je kazala da se zastupnicima ponekad čini da Predstavnički dom ne može uraditi nešto posebno. 

- Ali to je pogrešno jer je temeljom odluke Parlamenta FBiH formiran Ad hoc tim koji je uspio nabaviti vakcine. To je bio prijedlog Predstavničkog doma, a ne Vlade FBiH. Tu smo da pomognemo građanima. Naša obaveza je da se ponašamo tako. Imamo svoje zaključke. Dakle Parlament FBiH je tu danas da ponovo donese odluke, a Vlada FBiH nek probere. Životi građana su najvažniji, ovo je trenutak da svi zajedno zatražimo mjere koje će uistinu dovesti do smanjenja širenja zaraze, da nam građani više ne umiru. Zdravstveni sistem je zagušen i to cijeli. Vidite redove stoga jedna od zaključaka jeste da se FUCZ uključi i pomogne građanima koji satima stoje u redovima – istakla je Prapović-Gadžo.

Dodala je da je skandalozno da je ministrica Bisera Turković ignorirala ponudu da se nabave vakcine iz Rusije, a kad je dobila pismo od našeg ambasadora.

- Sad nabavljamo iste te vakcine samo neliko mjeseci kasnije. Pozivam pravosudne institucije da prate šta se dešava u svemu ovom. Smatram skandaloznim da kada je došla ponuda iz Rusije za nabavku vakcina je ministrica Bisera Turković ignorisala to. To dovodi do toga da oni koji su odgovorni prave najveće greške. Zbog toga mora postojati odgovornost i pozivam pravosuđe da to prati - kazala je Prašović-Gadžo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.