RADNA GRUPA

Sastanak SDA, HDZ-a, SNSD-a: Fokus na tri zakona za ubrzanje evropskog puta BiH

Predstavnici tri stranke konstatirali d aje šest od 14 prioriteta završeno

S press-a u HDZ-u BiH u Mostaru. M.Smajkić

Piše: M. Sm.

18.3.2021

Delegacije HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a, odnosno radne grupe ovih stranaka u Mostaru su razgovarali  na temu 14 ključnih uvjeta  Evropske unije koje BiH mora ispuniti za kandidatski status.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH je  je kazao da je na sastanku konstatirano da je šest od 14 prioriteta završeno. Naveo je da su učesnici sastanka bili fokusirani na tri zakona, zakon  o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, izmjena i dopuna zakona o VSTV-u i zakon o sprečavanju sukoba interesa u insitucijama BiH.


Mišljenje Venecijanske komisije

- Što se tiče zakona o javnim nabavkama, izmjene i dopune su usvojene jednoglasno na Vijeću ministara i upućene su u parlamentarnu proceduru, gdje je moguća nadogradnja kroz amandmane za poboljšanje zakona. U vezi zakona o sprečavanju sukoba interesa, Ministarstvo pravde je, kao predlagač, uradilo nacrt zakona. Također, Ministarstvo je uradilo i prijedlog za izmjene i dopune zakona o VSTV-u, prikupilo dosta mišljenja i čeka se do kraja iduće sedmice mišljenje Venecijanske komisije - izjavio je Bevanda.


Bevanda je izrazio nadu da će vrlo brzo uslijediti i konkretni rezultati na Vijeću ministara BiH i u samom Parlamentu.


Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH ocijenio da je sastanak bio konstruktivan te da su svi učesnici potvrdili konsenzus kada je riječ o spremnosti za realizaciju mjera i aktivnosti koje će unaprijediti i ubrzati put BiH ka evropskim integracijama.


- Mi smo danas govorili o realizaciji potprioriteta za koje smatramo da pokazuju kredibilan napredak BiH za narednu fazu, a to je dobivanje kandidatskog statusa. To je nekih 10 prioriteta, uključujući i Izborni zakon BiH i govorili smo o dinamici i usvajanju tri preostala zakona - rekao je Zvizdić.


Kandidatski status

On je istaknuo kako očekuje da se u najbržem mogućem vremenu završi predstojeća faza u parlamentarnoj proceduri po pitanju spomenutih zakona i „da se pred institucijama Evropske unije već polovinom ove godine pojavimo sa kredibilnim zahtjevom da BiH dobije kandidatski status“.


Snježana Novaković-Bursać, šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH je navela da, što se tiče SNSD-a, postoji otvorenost i namjera za primjenu konstrukivnog pristupa kada su u pitanju zakonska rješenja koja će doprinijeti političkom, ekonomskom i društvenom ambijentu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.