PARLAMENT FBIH

Nijaz Helez: Sramotno je da građani dižu kredite da plate lijekove protiv koronavirusa

Vlada FBiH je trebala da preuzme ingerencije Vijeća ministara, kazao je Helez

Helez: Vijeće ministara BiH nije uradilo svoj posao. Arhiv

Piše: E. H.

18.3.2021

Na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH nastavljena je rasprava o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji. 

Zastupnica Mara Đukić ne slažem sa konstantacijom premijera da Odbor za zdravstvo nije uticao na proces nabavke vakcina.


Nabavka vakcina

- Smatram da Vlada FBiH treba da poštuje odluke Parlamenta FBiH. Nabavka vakcina nije prestanak pandemije, ali sa ovom količinom vakcina možemo da spasimo 250.000 života. neophodno je poštovati mjere – istakla je Đukić.

Zastupnik Nijaz Helez tokom rasprave kazao je da bi bio sretan da je Vijeće ministara BiH uradilo svoj posao.

- Vlada FBiH je trebala da preuzme ingerencije Vijeća ministara. Danas se nalazimo u vrlo lošoj situaciji. Nadamo se da će Vlada napraviti takve mjere koje će poboljšati sanje u FBiH. Lijekove protiv koronavirusa koja se koriste u liječenju treba uvrstiti u esencijalnu listu lijekova. Imam račune građana koji su ih plaćali od 4 do 6 hiljada KM. Neki su dizali kredite da bi imali terapiju. Mislim da se tim ljudima treba vratiti novac – naglasio je Helez.


Vakcinisanje u Srbiji

Prema njegovim riječima, drugo pitanje se odnosi na Srednjobosanski kanton. 

- Sugrađani koji su preminuli od COVID-19 u tom kantonu, njihove porodice su za ukope, za sanduk plaćali od 550 KM do 670 KM, tabut je od 430 do 460 KM! Treba porodicama da se vrati novac. Porodice su se zaduživale da bi platile. Ko je donio takvu odluku? Kontaktirao sam ZDK kod njih nije tako. Ovo je istina. Imam uplatnice. Upoznat sam da dosta građana iz FBiH ide na vakcinisanje u Srbiju, plaćaju te vakcine. Koliko je takvih? Građani su ogorčeni stanjem u FBiH. Narod je skeptičan i sramota je da vakcine u BiH dolaze kao sadaka - kazao je Helez.

Zastupnik Nihad Čolpa kazao je da je potrebno preciznije definirati imunizaciju. 

- Brzina imunizacije je ključna. Predložit ću dva zaključka, jedan se odnosi na imunizaciju, a drugi na ekonomske mjere. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.