MCP BIH

Iako je Turković najavila: Nemamo tačan datum isporuke vakcina iz Covax-a

Turković je objavila da je u razgovoru sa generalnim direktorom za susjedstvo i pregovore o proširenju Maciejem Popovskim obaviještena da vakcine stižu 23. marta

Bisera Turković. Agencije

A. Ka.

19.3.2021

Iako je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković 11. marta objavila datume i količine vakcina koje bi u BiH trebale stići iz Covax mehanizma, iz Ministarstva civilnih poslova BiH nisu mogli potvrditi tačan datum isporuke.

- Ministarstvo civilnih poslova BiH nema još tačan dan isporuke cjepiva. Prema neformalnim informacijama koje dobijamo u kontaktima sa predstavnicima COVAX-a, očekujemo da će isporuke početi naredne sedmice - navode iz MCP BiH u odgovoru za Patriju.

Turković je objavila da je u razgovoru sa generalnim direktorom za susjedstvo i pregovore o proširenju Maciejem Popovskim obaviještena da vakcine stižu 23. marta i to 24.300 doza Pfizer/BioNTech, 29. marta 36.000 doza vakcina AstraZeneca, 22. aprila 76.000 doza vakcina AstraZeneca.


BiH je ukupno naručila i platila 1.232.000 vakcina putem Covax mehanizma. Međutim, zbog kašnjenja i stalnog pomjeranja datuma entiteti su pokrenuli nabavku vakcina. Tako je RS već u nekoliko navrata nabavila rusku vakcinu Sputnik V, dok je i FBiH naručila 500.000 vakcina Sputnik V, a prvih 100.000 trebalo bi stići naredne sedmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.