SKANDAL

Zašto je propala ranija nabavka milion vakcina: Turković se brani, "potapa" Novalića

Ministrica Turković je potvrdila da sam, nažalost, bila u pravu i da su nepotrebno izgubljena gotovo dva mjeseca u nabavci “Sputnjika V”, kazala Prašović-Gadžo

Piše: E. Halimić

19.3.2021

Bisera Turković, Fadil Novalić i Sanela Prašović-Gadžo. Avaz

Nakon što su mediji, među kojima i „Avaz“, objavili pismo ambasadora BiH u Moskvi Željka Samardžije upućeno 28. januara Ministarstvu vanjskih poslova BiH, u kojem državne institucije obavještava da se čak milion vakcina “Sputnjik V” može kupiti po cijeni od 9,95 dolara kod Ruskog fonda za direktne investicije, bez posrednika, jučer se o svemu oglasila ministrica Bisera Turković.


Očigledni propusti

Turković je, u biti, reagirala na javnu prozivku zastupnice SBB-a u Federalnom parlamentu Sanele Prašović-Gadžo, koja je na sjednici Parlamenta zatražila odgovornost Turković za očigledne propuste u poslu nabavke vakcina i spašavanja života građana Federacije BiH.

Također, iz reakcije MVP-a se iščitava da je sa svim bio upoznat i premijer Fadil Novalić, kao direktno nadređeni ministru zdravstva FBiH Vjekoslavu Mandiću.

U saopćenju dostavljenom medijima Ministarstvo vanjskih poslova BiH tvrdi da su aktivno i pravovremeno reagirali na zahtjeve svih institucija te da su informacije prikupljali i prosljeđivali nadležnim državnim i entitetskim ministarstvima odmah po njihovom prijemu.

- Kada je u pitanju Ruska Federacija, MVP-u BiH se 22. januara 2021. godine pismom obratilo Federalno ministarstvo zdravstva, kojim su tražili karakteristike vakcina “Sputnjik V” i “Sinopharm”, kao i sve ostale korisne informacije, te mogućnosti nabavke. MVPBiH je na osnovu toga uputio notu Ambasadi Rusije u BiH - navode iz Ministarstva.


Faksimil pisma ambasadora BiH u Moskvi o ponudi za jeftinije vakcine “Sputnjik V”. Arhiv

Pojašnjavaju da je Ambasada BiH u Moskvi potom uputila pismo s osnovnim informacijama o ruskoj vakcini “Sputnjik V”, uz adekvatne priloge, a da je istog dana Ambasada Rusije u BiH uputila notu kao odgovor na upit MVP-a u vezi s namjerom bh. strane da nabavi rusku vakcinu “Sputnjik V”, informirajući Ministarstvo vanjskih poslova da je za navedenu proceduru nadležan Ruski fond direktnih investicija te da se preporučuje direktan kontakt s ovim fondom.


Direktni kontakt

- Istog dana, dakle 28. januara 2021., MVPBiH je proslijedio prvu informaciju Federalnom ministarstvu zdravstva, a dan kasnije MVP obavještava isto ministarstvo zdravstva o primljenoj noti ruske strane u vezi s potrebom direktnog kontakta s Ruskim fondom - naveli su iz MVP-a BiH.

Dodaju i da su sve ove informacije odmah proslijeđene i Ministarstvu civilnih poslova BiH, odnosno ministrici Ankici Gudeljević.

- Dakle, Ministarstvo vanjskih poslova, ministrica Turković i njeni saradnici svoje su obaveze izvršavali na vrijeme, a za nabavku vakcina i odluke o nabavkama, upite i odgovornost treba adresirati institucijama u čijim je nadležnostima ova oblast - navedeno je u reakciji iz Ministarstva kojem je na čelu Bisera Turković.

- Turković je potvrdila da sam, nažalost, bila u pravu - bila je prva reakcija zastupnice Prašović- Gadžo na saopćenje iz MVP-a koje je objavila na svom FB profilu.

Ona je konstatirala da je ministrica Turković potvrdila postojanje ambasadorovog pisma i da je prozvala odgovorne u Vladi FBiH i Vijeću ministara kojima je proslijedila dopis ambasadora BiH u Moskvi.


Narod umire

- Ovim je Turković još jednom potvrdila da su u nabavci vakcina zakazali na državnom i entitetskom nivou i da su najodgovorniji kadrovi SDA, odnosno ona, kao zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, i premijer FBiH Novalić bili nekoordinirani u međusobnom dopisivanju dok narod umire. Dovoljno.

-Turković je potvrdila da sam, nažalost, bila u pravu i da su nepotrebno izgubljena gotovo dva mjeseca u nabavci “Sputnjika V” i da ga sada Federacija BiH nabavlja prekasno i po mnogo skupljoj finansijskoj i zdravstvenoj cijeni - navela je Prašović-Gadžo u svojoj objavi. E. HALIMIĆ

Nožica: Postoji osnov za krivičnu odgovornost

Poznata advokatica Senka Nožica smatra da postoji osnov za krivičnu odgovornost dužnosnika u BiH zbog nenabavke vakcina.



Nožica: U RS nešto uradili. Arhiv

- Kada je riječ o krivičnoj odgovornosti, mislim da ona postoji za predsjedavajućeg Vijeća ministara i još neke osobe u Federaciji i nešto manje u Republici Srpskoj, jer su tamo nešto ipak i uradili - kazala je Nožica u izjavi za N1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.