ISTRAGE

Koga Tužilaštvo HNK sumnjiči zbog slučaja mostarskog prečistača

Vještačenja pokazala da u prostorijama Postrojenja dolazi do stvaranja plinova koji ugrožavaju živote i zdravlje ljudi i koji mogu izazvati eksploziju

M. Smajkić

Postrojenje otpadnih voda u Mostaru

Foto: Avaz


U Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona sprovode istragu protiv tri rukovodeće osobe Javnog preduzeća „Vodovod“ Mostar, M.P., M.H. i LJ.D. zbog sumnje da su počinili krivična djela zloupotrebe položaja u stjecaju s krivičnim djelom oštećenje zaštitnih naprava na radu, a u vezi izgradnje i rada Postrojenja otpadnih voda u Mostaru, odnosno, prečistača.

Također, među osumnjičenim u ovom predmetu, kako je za „Avaz“ potvrđeno iz Kantonalnog tužilaštva  i to zbog zloupotrebe položaja su  i dvije  odgovorne osobe Grada Mostara, R. K.  i LJ. B.

Dosadašnjom istragom je, naime, utvrđeno da  Postrojenje nema upotrebnu dozvolu niti je izvršen tehnički prijem, dok je nadzorni organ „Higracon“ iz Sarajeva dao negativno mišljenje.

U cijeloj priči šokantna je činjenica , kako nam je potvrđeno, da su rezultati provedenih vještačenja pokazali da  u prostorijama Postrojenja dolazi do stvaranja plinova i to sumpor dioksida, azotnog oksida i sumpor vodonika, koji ugrožavaju zdravlje i živote uposlenika i usljed čega može doći i do eksplozije.

  • Tužilaštvo HNK: Nastavljaju istragu

    Tužilaštvo HNK: Nastavljaju istragu

    Foto: Avaz


Podsjetimo, još sredinom jula u Tužilaštvu HNK su formirali predmet protiv ovih osoba i to zbog sumnje da su počinili krivično djelo iz oblasti onečišćenja okoliša, a nakon informacija o tome da se u mulju na prečistaču otpadnih voda, koji je odlagan na deponiju „Uborak“ nalazi piralen.

Iako je dosadašnjim analizama i vještačenjima nije utvrđeno prisustvo piralena, ipak, slučaj je dobio novu i još šokantniju dimenziju, a u Tužilaštvu HNK nastavljaju rad na ovom slučaju.

U izgradnju prečistača su Svjetska banka, Vlada Švedske i Evropska komisija uložile više od 23 miliona KM. U javnosti je ostalo upamćeno i to da je švedski ambasador u BiH u ljeto 2018.godine kritizirao gradske vlasti Mostara zbog nepuštanja u rad prečistača.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na