NEPRIMJERENA KOMUNIKACIJA

Disciplinski tužilac zatražio sankciju za sudiju Špoljarića: Pisao u rokovnik uposlenice i ostavio naljepnice "beba u autu"

Tuženi je bio svjestan nepristojnosti svoje komunikacije, navela je Kurspahić-Nadarević

Birn

Špoljarića se tereti da je seksualno uznemiravao uposlenicu Kantonalnog suda u Sarajevu

Foto: Sud BiH


Disciplinski tužilac zatražio je u završnoj riječi da suspendovanom predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimiru Špoljariću bude izrečena odgovarajuća mjera zbog ponašanja u Sudu i izvan njega koje šteti ugledu sudijske funkcije, dok je Odbrana ustvrdila da tuženi nije odgovoran za prekršaj koji mu je stavljen na teret.

Alena Kurspahić-Nadarević, glavna disciplinska tužiteljica, podsjetila je da Ured disciplinskog tužioca tereti Špoljarića da je od januara do kraja jula 2019. u kancelariju jedne uposlenice donio dvije šolje s njenom fotografijom koja se nalazila na internet stranici Suda i pisao poruke u njen rokovnik, dok je preko uposlenika na automobil druge uposlenice ostavio naljepnice "beba u autu" i na ključeve zakačio privjeske na kojima je pisalo "tražim momka”".

Šala s najbližim saradnicima

Disciplinska tužiteljica je citirala izjavu jedne od svjedokinja da se zbog njenih fotografija na šoljama “osjećala uvrijeđeno, poniženo, kao da tuženi želi nešto da aludira”, dok je pisanjem u njen rokovnik “zadirao u privatne stvari”.

Za drugu svjedokinju, Kurspahić-Nadarević je kazala da je izjavila da je naljepnicu "shvatila kao šalu", ali i da "tu nije trebalo da stoji".

- Tuženi je bio svjestan nepristojnosti svoje komunikacije - navela je Kurspahić-Nadarević.

Svjedokinje su, kako je rekla disciplinska tužiteljica, službenici kojima je tuženi nadređeni, dok je jedna od njih izjavila da se uopće sa Špoljarićem nije pretjerano družila.

- Nesporno je da je ispoljio neprimjerenu komunikaciju, zbijanjem šale sa uposlenicama. Takvoj komunikaciji nije mjesto u jednoj pravosudnoj instituciji, nije primjereno ponašanju predsjednika suda - kazala je Kurspahić-Nadarević, te zatražila od Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da kod Špoljarića utvrdi odgovornost za počinjeni prekršaj i izrekne mu odgovarajuću sankciju.

Špoljarićev pravni zastupnik Senad Pizović je rekao kako u svakom sudu i tužilaštvu postoji nekoliko sudija i tužilaca koji su u dobrim odnosima i da je takva priroda posla, kao i da je svjedokinja objasnila kako je došlo do stavljanja naljepnica na njen automobil.

- Sudija Špoljarić je to radio sa svojim najbližim krugom saradnika, nije sad hodao po Sudu i zbijao šale. Suština je da se šali s najbližim saradnicima - naveo je Pizović.

On se osvrnuo na nelogičnost iskaza jedne od svjedokinja, jer je osam drugih svjedoka, prema njegovim riječima, govorilo suprotno, a među kojima su sudije, stručni saradnici i privrednici, te da od početka, prema njegovim riječima, tvrdi da je motiv oduzimanje ovlasti.

Svjedokinja, kako je nastavio Pizović, kaže da trpi radnje od januara 2019. i u septembru te godine podnosi prijavu, a prije toga “redovno pije kafe s tuženim, ide na njegovo polaganje zakletve i kupuju mu knjigu kao poklon - te da je u tom trenutku bila Špoljarićev najbliži saradnik.

Tuženi nije sporio nijednu radnju

- Tuženi nije sporio nijednu radnju, one se jesu desile, ali je bitno pod kojima okolnostima su se desile - rekao je Pizović i dodao da je jedini mogući zaključak na kraju da tuženi nije odgovoran za prekršaj koji mu je stavljen na teret.

Protiv Špoljarića je u Sudu BiH u toku postupak po optužnici Državnog tužilaštva koja ga tereti da je kontinuirano od decembra 2018. do polovine 2019. seksualno uznemiravao uposlenicu Kantonalnog suda u Sarajevu.

Disciplinska komisija VSTV-a će odluku donijeti naknadno.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na