PREDANOST

Sakiba Šahinović zaslužna što su mnogi ponovo u svojim domovima

Veliki borac za ljudska prava, emancipaciju žena, prava povratnika...

Piše: Boško Grgić

20.3.2021

Šahinović: Okupila 50 žena koje izrađuju ručne radove. B. Grgić

Dovoljno je reći Biba i svi u Bosanskoj Gradišci znaju da se radi o Sakibi Šahinović, predsjednici Udruženja građana „Održivi povratak“, velikom borcu za ljudska prava, emancipaciju žena, prava povratnika...

Društveni dom

Bila je šest godina sekretar regionalnog ureda za povratak u Banjoj Luci, kada se maksimalno zalagala za prava povratnika iz 14 općina. Tri godine je radila na povratu imovine u Bosanskoj Gradišci, bila je predsjednica Komisije za nadovjeru stanova dodijeljenih u ratu, a radni vijek okončala je desetogodišnjim angažiranjem u općinskom Odsjeku za izbjegla i raseljena lica u Bosanskoj Gradišci.

Iako je penzionerka, i danas je veoma aktivna i niže projekte jedan za drugim.

- Odradila sam projekte za 16 kuća za povratnike po sistemu „ključ u ruke“, dijelila poljoprivrednu mehanizaciju za samozapošljavanje, bila sam spona između ministarstava, nevladinih međunarodnih organizacija i samih povratnika. Organizirala sam 50 žena u udruženje i postale smo prepoznatljive po izradi ručnih radova, akcijama i humanom radu - rekla je Šahinović.

Odlazak u Tursku

Trenutno prikuplja dokumentaciju za izgradnju ljetne scene u Lipovači, gradskom naselju u kome se nalazi i ured Udruženja. Postoji i zamisao da se na istoj lokaciji uradi i društveni dom, ali finansije su za sada limitirajući faktor.

Istovremeno u uredu u Lipovači dijele se obrasci za pomoć za proljetnu sjetvu Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Tvrdi da je odziv poljoprivrednika veliki.

- Planiramo i ove godine odlazak u Tursku, na međunarodni sajam rukotvorina, te niz humanitarnih i kulturnih aktivnosti - kazala je Šahinović. 

Zahvaljujući njenom nesebičnom angažmanu, optimizmu, stručnosti i radnim navikama, povratak u Bosanskoj Gradišci je mnogo bolji nego u drugim općinama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.