KONJIC

Deset godina uspješnog rada Zavičajnog muzeja: Prije pandemije bilo je gostiju i s Aljaske

Muzej se sastoji od etnološke i arheološke zbirke, zavičajne biblioteke i galerijskog prostora

Nekadašnja bosanska soba. Avaz

Piše: S. Džajić

21.3.2021

Konjic se posljednjih godina našao na mapi nezaobilaznih turističkih destinacija u BiH. Bogat je brojnim kulturno-historijskim znamenitostima, a jedno od mjesta koje vrijedi posjetiti je i Zavičajni muzej, koji je kao poslovna jedinica Narodnog univerziteta otvoren u martu 2011. godine.

Nalazi se u neposrednoj blizini Kamene ćuprije, na lijevoj obali Neretve, u starom dijelu grada i, s depandansom rodne kuće Zuke Džumhura, predstavlja turističku atrakciju za domaće i strane turiste. Muzej se sastoji od etnološke i arheološke zbirke, zavičajne biblioteke i galerijskog prostora.

Prema riječima Muhameda Krnjića, uposlenika Zavičajnog muzeja, u izložbenom prostoru se nalaze brojni vrijedni eksponati.

Vrijedni eksponati

- U stalnoj etnografskoj postavci imamo nekoliko cjelina, kao što su enterijer gradske kulture prikazan kroz tradicionalne nošnje, Diorama sela Lukomir, gdje je prikazana unutrašnjost seoske sobe s nošnjama, te eksponati koji pokazuju nekadašnji privredni i poljoprivredni život. Imamo i astrolab, najstariji i najznačajniji eksponat rub'tahta iz 18. stoljeća, kojih u BiH ima od pet do deset - kazao je Krnjić.

Krnjić: Vrijedni eksponati. Avaz

Posljednjih deset godina muzej su posjećivali turisti iz cijelog svijeta, od Australije do Aljaske, ali i domaći gosti te školske ekskurzije. 

No, s dolaskom pandemije ovaj muzej bilježi tek pojedinačne ili manje grupne posjete.

Slična godina

- Izgleda da će i 2021. godina biti slična, tako da su za pojedinačne i manje grupe, uz poštivanje epidemioloških mjera, vrata našeg muzeja otvorena - naveo je Krnjić.

Diorama sela Lukomir. Avaz

Kuća Zuke Džumhura

Kao depandans Zavičajnog muzeja posjetioci mogu posjetiti i rodnu kuću najpoznatijeg Konjičanina Zulfikara Zuke Džumhura, u kojoj mogu pogledati fotografije iz Zukinog života, njegove odjevne predmete, drvorezbarske kolekcije namještaja, kao i albume u kojima se nalazi oko 500 objavljenih i neobjavljenih karikatura, koje je Zavičajnom muzeju poklonio Konjičanin Safet Hebibović.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.