JANJA

Bivši učenici saniraju kuću omiljenog nastavnika geografije

Ovo je još jedan primjer multietničke saradnje građana

Todor i Dobrila Dmitrović s Mulamustafićem (lijevo). AVAZ

Piše: E. Skokić

22.3.2021

Todor i Dobrila Dmitrović s Mulamustafićem (lijevo). AVAZ

Fond solidarnosti „Hasna“, s Vahidinom Mulamustafićem na čelu, nedavno je pokrenuo akciju sanacije kuće Todora Dmitrovića, dugogodišnjeg nastavnika geografije u Osnovnoj školi „Braća Lazić“ u Janji.

Nastavnik Todor ostao je u najljepšim uspomenama generacijama učenika, koji su odlučili da mu priteknu u pomoć u trenucima kada je njegova kuća u veoma lošem stanju.


Teški uvjeti za život

- Nastavnik mi je rekao da je kuća građena 1966. godine. Nakon poplava 2014. došlo je do ulegnuća objekta, pucanja zida i zaista su uvjeti za život teški - ističe Vahidin Mulamustafić.

U kući koja se nalazi u centru Janje nastavnik Todor živi sa suprugom Dobrilom, koja je penziju zaradila u nekadašnjoj fabrici konfekcije „Kurjak“ iz Bijeljine. Penzije su male, Dmitrovići ne mogu podići kredit, a oduševila ih je inicijativa Janjaraca, koji su ponovo pritekli svojim komšijama u pomoć.


Emotivno primio vijest

- Kako neću biti sretan. Naravno da sam ovu vijest primio emotivno. A sjećam li se učenika… Ih, koliko ih je bilo - kaže Todor Dmitrović, omiljeni nastavnik iz Janje.

Dobrila i Todor imaju kćerku i sina, a s njima trenutno živi unuk, koji se školuje u Bijeljini. Vrlo brzo njihova kuća trebala bi dobiti nove prozore, krov, fasadu, oluke… Ovo je još jedan primjer multietničke saradnje građana, a Janja je, u okvirima BiH, po tome prepoznatljiva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.