UPOZORENJA

Kožljak za „Avaz“: Rusija pokušava da uvuče BiH u globalna politička nadmetanja velikih sila

Ruskoj Federaciji je ovim postalo potpuno jasno da je Bosna i Hercegovina relevantan sudionik NATO-ovog Akcionog plana za članstvo, te da nezaustavljivo nastavlja svoj integracijski proces

Kožljak: Nedostatak respekta prema državi BiH. Arhiv

Piše: F. Karalić

20.3.2021

Posljednje izjave novoimenovanog ambasadora Ruske Federacije jasno odražavaju namjeru nastavka ruske jednostrane politike miješanja u unutrašnja pitanja suverene države Bosne i Hercegovine. 


Kazao je ovo u izjavi za „Avaz“ Alija Kožljak, šef Odsjeka za Međunarodnu saradnju i evropske studije na Internacionalnom Burch univerzitetu i bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u.


Aktivni sudionik

-Očigledno da je ambasador detaljno informisan o aktuelnim dešavanjima, a posebno onim koja se odnose na euroatlantske integracije BiH. U tom smislu, alarm je predstavljala činjenica da je BiH nakon prevazilaženja neslaganja, formirala Komisiju za saradnju sa NATO, što je omogućilo dostavljanje drugog Programa reformi BiH. Ruskoj Federaciji je ovim postalo potpuno jasno da je Bosna i Hercegovina relevantan sudionik NATO-ovog Akcionog plana za članstvo, te da nezaustavljivo nastavlja svoj integracijski proces.

Razumljivo je da se Ruska Federacija protivi širenju NATO-a na zapadni Balkan, međutim apsolutno je neprihvatljivo da ambasador, koji uživa gostoprimstvo suverene nezavisne države BiH, prijeteći diktira kakvu vanjsku politiku ona treba da vodi. On ide čak i dalje od toga, jer njegov ton i izbor riječi pokazuju očigledan nedostatak respekta prema državi BiH i uvažavanju njenih institucija. To je zabrinjavajuće i nedopustivo.

BiH se odavno opredijelila po pitanju vanjsko-politučkog djelovanja, uključujući i Euro-Atlantske integracije, što je rezultat kompromisa svih relevantnih političkih sudionika. U tom smislu je u proteklih 20 godina doneseno niz odluka od strane Predsjedništva BiH, Parlamenta BiH, Vijeća Ministara BiH, tako da trenutne aktivnosti BiH ka NATO-u samo predstavljaju kontinuitet i implementaciju ranije donesenih odluka.

Sve ovo potvrđuje da su poruke, koje dolaze iz Ruske Federacije neprikladne, jer unese nemir među građane BiH, te otežavaju kompromisno djelovanje političkih aktera u BiH. Pored toga, ovakvim postupcima Ruska Federacija pokušava da uvuče BiH u globalna politička nadmetanja velikih sila, otvoreno nam namečući svoj neprijateljski odnos prema Zapadu, zlouptrebljavajući svoje veze sa BiH.


Oštre osude

Zato ne čude oštre osude takvog ponošanja, kako od bh. zvaničnika, civilnog društva, ali i međunarodnih zvaničnika, uključujući i predstavnike NATO-a, koji si i ovaj put potvrdili da poštuju suverenitet BiH, te u tom smislu i odluke institucija BiH po pitanju njenog eventualnog članstva u NATO. Alternativa, koju nudi Ruska Federacija je miješanje u unutrašnje odnose, pristrastnost i narušavanje mira i sigurnosti. To Bosni i Hercegovini ne treba! – poručio je Kožljak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.