ČITAJTE SUTRA U AVAZU

Ispovijest Nesada Džaferovića: Disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić je oslobodila svog oca, koji je ubio mog!

Otkriva se razlog lojalnosti Osmici u rušenju Gordane Tadić i sprečavanju otkrivanja ubica Dženana Memića

Piše: E. Trako

21.3.2021

Džaferović i Kurspahić-Nadarević: Nesad nadu polaže u tužiteljicu Tadić. Avaz

„Dnevni avaz“ će u sutrašnjem izdanju objaviti ekskluzivnu ispovijest Nesada Džaferovića iz Sarajeva u kojoj govori o detaljima ubistva njegovog oca Salke, kao i zataškavanju, koje je nakon toga uslijedilo, a čiji glavni akteri su pojedine sudije, tužioci, obavještajci...

Vjenčana kuma

Salku Džaferovića je 19. septembra 2013. godine u Sarajevu automobilom usmrtio Zaim Kurspahić, otac glavne disciplinske tužiteljice BiH Alene Kurspahić-Nadarević.

Nesad Džaferović, osam godina nakon stradanja njegovog oca, za „Avaz“ govori kako se godinama bori za pravdu. Nažalost, bezuspješno. Zaim Kurspahić nije krivično odgovarao.

- Zaimova kćerka Alena Kurspahić-Nadarević je glavna disciplinska tužiteljica, a Dalida Burzić, bivša glavna kantonalna tužiteljica, njena je vjenčana kuma - otkriva Nesad za „Avaz“, govoreći o razlozima neprovođenja istrage o stradanju njegovog oca.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, prema matrici koja podsjeća na slučaj ubistva Dženana Memića, odbija provesti istragu protiv Zaima Kurspahića, koji je, upravljajući džipom Cherokee, usmrtio Salku Džaferovića na trotoaru u sarajevskom naselju Stup.

Nesad kaže da je sve prijavio Uredu za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

- Sada je u Uredu Erik Larson (Eric) savjetnik za borbu protiv korupcije - kaže Džaferović i dodaje da je već dobio odgovor iz Ureda - formirali su nezavisno tijelo da ispita sve u vezi sa stradanjem njegovog oca.

Nesad naglašava da će se javiti i Tužilaštvu BiH, na čijem čelu je Gordana Tadić, te da se ranije javljao i Murizu Memiću, ocu ubijenog mladića Dženana.

Tužiteljica Tadić je nakon pet godina intenzivirala istragu u slučaju „Memić“, ali i „Dragičević“. Upravo to ohrabruje Nesada, koji nakon osam godina zataškavanja nadu polaže još samo u tužiteljicu Tadić te vjeruje da će ona pokrenuti s mrtve tačke istragu o ubistvu njegovog oca, baš kao što je to uradila u slučajevima „Memić“ i „Dragičević“.

S mjesta nesreće: Zaim Kurspahić, otac glavne disciplinske tužiteljice Kurspahić-Nadarević, usmrtio Salku Džaferovića. Arhiv

Sudski procesi

- Do sada se nisam javljao u Državno tužilaštvo. Vidim da se neke promjene događaju. Nemam više šta izgubiti - dodaje Nesad Džaferović.

Kurspahić-Nadarević u slučaju zataškavanja i izbjegavanja procesuiranja njenog oca aktivno je pomagao direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić Osmica. To otkriva i razlog lojalnosti Kurspahić-Nadarević Mehmedagiću u rušenju tužiteljice Tadić i sprečavanju otkrivanja ubica Dženana Memića.

Kurspahić-Nadarević je dio političko-obavještajno-sudilačko-tužiteljske hobotnice. Ključnu ulogu u sudskim procesima i tužilačkim prijavama ima Mehmedagić, koji je opterećen brojnim istragama i optužnicama. U svemu ima pomoć svog prijatelja, predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Istovremeno, Kurspahić-Nadarević, kao glavna disciplinska tužiteljica, duže od godinu drži u ladici debelo dokumentiranu prijavu protiv Debevca za skrivanje identiteta, neprijavljivanje milionske imovine u inozemstvu u svom imovinskom kartonu, te zakonski nedopustivo posjedovanje dvojnog državljanstva Španije i BiH.

Zašto Avdo Avdić nikada nije objavio tekst

Nesad Džaferović je za naš list ispričao kako je prije pola godine nosio dokumente novinaru Avdi Avdiću da objavi tekst. Avdić to nikada nije uradio.

- Zvao me čovjek iz Bugojna i rekao da je i on (Avdić, op. a.) s njima, da je on dobar s Osmicom (Osman Mehmedagić, op. a.) - govori Džaferović.

(Opširnije čitajte u sutrašnjem štampanom izdanju "Dnevnog avaza")

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.