NA SNAZI NOVE MJERE

U narednih sedam dana u RS nastava na daljinu, zatvoreni kafići, tržni centri, ustanove kulture...

Zabranjeno je obavljanje uslužnih i zanatskih djelatnosti koje zahtijevaju neposredan kontakt sa korisnicima

Trebinje: Zabranjen rad kafićima. P. Mucović

A. J. / Srna

22.3.2021

U Republici Srpskoj od danas je na snazi novi set mjera sprečavanja širenja koronavirusa u zajednici koji će važiti do 29. marta.


Od danas se obustavlja vaspitno-obrazovni rad u osnovnim i srednjim školama, te  univerzitetima i organizuje nastava na daljinu korištenjem sredstava elektronske komunikacije.


Zabranjen je rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske stanice i drugo).


Takođe, zabranjeno je obavljanje uslužnih i zanatskih djelatnosti koje zahtijevaju neposredan kontakt sa korisnicima (frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje i djelatnosti za njegu i održavanje tijela), te rad bazena, velnes i spa centara, skijališta i skijaških centara i trgovačkih centara.



Dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje

Prema zaključku koji je jučer usvojio Štab za vanredne situacije RS,  zabranjen je rad priređivačima igara na sreću, osim priređivačima internet igara i lutrijskih igara na sreću, osim klasične tombole,  aktivnosti unutar ustanova kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više osoba u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije).


Ugostitelji koji posluju u ugostiteljskom objektu za smještaj mogu bez vremenskog ograničenja pružati usluge smještaja, a usluge ishrane i pića od 6 do 22 sata samo gostima kojima pružaju usluge smještaja.


U periodu od 6 do 21 sat dozvoljava se vršenje usluge dostave hrane i pića, kao i šalterska prodaja hrane i pića bez mogućnosti konzumiranja u i ispred ugostiteljskog objekta.


Prema ovom zaključku, javne kuhinje mogu obavljati svoju djelatnost isključivo putem šalterskog usluživanja.


Do 29. marta zabranjuje se prodaja alkoholnih pića svim privrednim subjektima od 22 do 6 sati.


Obavezuju se građani da u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada), da se pridržavaju zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru te da se pridržavaju uputstava Institut za javno zdravstvo RS za boravak u zatvorenom prostoru u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.


Preporučuje se građanima da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održavati fizičko rastojanje od dva metra. Obaveze nošenja zaštitne maske izuzeta su djeca mlađa od sedam godina, osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju, kao i lica koja obavljaju fizičku i sportski aktivnost u okviru sportskih objekata.


Dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje od 22 do 6 sati.


Zabranjene su i organizovane rekreativne aktivnosti, trenažni procesi i takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista svih uzrasta osim profesionalnih sportskih aktivnosti uključujući i trenažni proces istih, ali bez prisustva publike, roditelja ili drugih lica koja nisu akreditovana od organizatora.


Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od Instituta za javno zdravstvo RS za sprečavanje pojave i širenja Covid-19 bolesti na radnom mjestu.


Takođe, subjekti koji pružaju usluge građanima dužni su organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisanog fizičkog rastojanja i na ulazu u objekat postaviti obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Zabrana javnih okupljanja u grupama većim od 30 osoba

Organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave u RS i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja dužni su organizovati svoj rad sa građanima tako što će na ulazu u službene prostorije ograničiti broj osoba koja istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, održavati rastojanje u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra uz blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.


Na snazi ostaje zabrana javnih okupljanja u grupama većim od 30 osoba, sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 osoba (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode), rad fitnes centrima (fitnes klubovi, bodi-bilding klubovi i slični objekti) i kulturno-umjetničkim društvima, organizacija i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće.


Nepoštovanje mjera zabrane iz ovog zaključka biće sankcionisano u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.