SPOROVI

Dženan Redžo dobio pravnu bitku: Sud ga vraća na posao u Ministarstvu odbrane

Još 2016. godine je počeo raditi u Ministarstvu odbrane BiH, ali nakon što se Adem Spahić žalio na rezultate konkursa, Odbor za žalbe poništio je njegovo rješenje

Piše: A. Jamaković

22.3.2021

Redžo: Još čekam da reagira administracija. Avaz

Dženan Redžo dobio je svoju pravnu bitku i očekuje da ovih dana bude vraćen na mjesto pomoćnika ministra odbrane BiH.

Još 2016. godine je počeo raditi u Ministarstvu odbrane BiH, ali nakon što se Adem Spahić žalio na rezultate konkursa, Odbor za žalbe poništio je njegovo rješenje uz tvrdnju da je komisija propustila provjeriti njegovu dokumentaciju da ne ispunjava uslove.


Dodatni odgovor

-  Podnio sam tužbu, a 2019. godine prvu presudu donosi sud u upravom sporu i poništava rješenje Odbora za žalbe. Ostavlja im se mogućnost da donesu novo rješenje te ponovo uvažavaju žalbu Spahića, ali na način da su mu narušena ljudska prava jer je tadašnji zamjenik ministrice Sead Jusić navodno uticao na nju i dao mi prednost kao mlađem kandidatu jer smo imali isto bodova. Odbor je zatražio da se ponovi konkurs, a i protiv takve odluke sam podnio tužbu. Sud BiH je prošle godine donio presudu prema kojoj je za njih irelevantno da li se ministrica s nekim konsultovala te poništava i to rješenje Odbora za žalbe – navodi Redžo.


Nakon toga Odbor poništava žalbu Spahića i sve se vraća u stanje iz 2016. godine.


- Zatražio sam izvršenje da bi mi u Ministarstvu odbrane rekli da čekaju dodatni odgovor Odbora za žalbe jer Spahić navodno također ima relevantno rješenje – pojasnio je Redžo.

Sigurnosna provjera

Potom angažira upravnog inspektora koji je nakon tri mjeseca donio rješenje.

- Naložio je da je moje rješenje jedino ispravno i da me moraju vratiti na radno mjesto. Pozvan sam da od ministra Sifeta Podžića koji je zatražio da ispunim još jedan uslov, a to je sigurnosna provjera. Ona je završena 4. marta i dobio sam rješenje, a ministar mi je potpisao dozvolu koju sam na adresu dobio 17. marta. Međutim, još čekam da reagira administracija. Načuo sam da se još čeka objava u Službenom listu i da bih 1. aprila trebao početi raditi – kazao nam je Redžo.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.