ODRŽALI SASTANAK

Cikotić i Galić o zaštiti državne granice od nezakonitih migracija, problem nedostatak kadrova

Nikad nije bilo većih izazova za Graničnu policiju kao proteklih godina, kazao je Galić

A. K.

Tema današnjeg sastanka su pripreme za novi migrantski val koji se uskoro očekuje

Foto: Granična policija BiH


Direktor Granične policije BiH Zoran Galić održao je sastanak s ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem i njihovim saradnicima povodom priprema za novi migrantski val koji se uskoro očekuje.

Na sastanku su razgovarali o stanju na državnoj granici i mjerama koje je potrebno poduzimati u vezi s nezakonitim migracijama s naglaskom na istočnu granicu gdje je najveći migracijski pritisak i Unsko-sanskom kantonu, gdje se nalazi najviše migranata, saopćeno je iz Granične policije BiH. 

Galić je istakao aktivnosti koje Granična policija provodi u borbi s nezakonitim migracijama i rekao da su svi kapaciteti Granične policije maksimalno usmjereni na zaštitu državne granice. 

- Svi raspoloživi ljudski i materijalno-tehnički resursi usmjereni su na dijelove državne granice gdje je najveći migracijski pritisak. Najveći problem nam i dalje predstavlja nedostatak kadrova pa to nastojimo nadomjestiti preraspoređivanjem i internim premještajem na istočni i sjeveroistočni dio granice te su angažirani kao i dosad pripadnici drugih policijskih agencija kao ispomoć Graničnoj policiji. Uz sve druge probleme, imamo i situaciju s koronavirusom, nikad nije bilo većih izazova za Graničnu policiju kao proteklih godina. Ovim putem zahvaljujem ministru Cikotiću koji se angažirao da pronađe sredstva za GP, kako bi se barem dijelom nadomjestio nedostatak kadrova koji nam je neophodan - rekao je Galić.

Ministar Cikotić je kazao da Granična policija BiH ima punu podršku Ministarstva sigurnosti te da su se maksimalno angažirali kako bi nabavili materijalno-tehnička sredstva i povećali ljudske kapacitete u Graničnoj policiji.

NA VRH

Podijeli članak na