NA LISTI I REMDESIVIR

Skupština KS usvojila nekoliko zaključaka: Oboljeli od korone dobit će pomoć i bez osiguranja

Ministar zdravstva KS Haris Vranić kazao je da lock down, koji je sada donesen na 14 dana, može biti i produžen na mjesec

Sjednica je održana online. Printscreen

Piše: A. J.

23.3.2021

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je završena kasno sinoć doneseno je nekoliko zaključaka.

Skupština Kantona Sarajevo naložila je Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu zdravstva i Zavodu zdravstvenog osiguranja da prilikom usvajanja finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ustanovama koje ostvaruju godišnju ili akumuliranu dobit umanje tranšu i sredstva usmjeri u plate zdravstvenih radnika i uposlenika u zdravstvu, koji su izloženi većem obimu i složenosti posla zbog pandemije, u nabavku opreme i nove programe zdravstvene zaštite.

Zavod za zdravstveno osiguranje KS zadužen je da, ukoliko postoji potreba za primjenom lijekova remdesivir u liječenju teških covid pacijenata, osigura ga putem bolničke liste.


Naloženo je zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo da u pružanju zdravstvene zaštite u slučaju oboljenja Covid  ili sumnje na Covid ne zahtijevaju dokaz o zdravstvenom osiguranju.


- Nalaže se Vladi KS i Ministarstvu zdravstva da hitno oformi i kapacitira mobilne timove pri JU Dom zdravlja koji bi bili na raspolaganju građanima oboljelim od koronavirusa, koji su kod kuća i u potrebi su za terapijom, te im obezbijedi potrebnu uslugu koju zbog popunjenosti bolničkih kapacitete ne mogu dobiti - navodi se u jednom od zaključaka.


Obavezuje se i Vlada KS da u što kraćem vremenskom roku svim zdravstvenim ustanovama, ustanovama socijalne zaštite, ustanovama za djecu sa poteškoćama u psihofizičkom razvoju ukoliko traže usluge psihologa i psihoterapeuta odgovore pozitivno ukoliko je zahtjev opravdan kako bi stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja što brže i bez odgađanja bili na raspolaganju građanima KS u nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji koja je dovela do opasnosti po mentalno stanje građana, a među kojima su i pripadnici najranjivije populacije koje koriste usluge ovih ustanova.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić kazao je da lock down, koji je sada donesen na 14 dana, može biti i produžen na mjesec.

- Vrlo je važno da dođe dovoljan broj vakcina i da se svi zdravstveni radnici vakcinišu kako bi mogli sigurnije raditi. Ministarstvo i Vlada KS su učinili sve da osiguraju dodatni medicinski kadar, prostore, otvore „drive in“ punktove, call centre...- rekao je Vranić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.