KRIZA

Zbog pandemije koronavirusa i kašnjenja s vakcinacijom u BiH: Turistički radnici otpisali sezonu

Ako oni ne znaju, neka puste nas, privrednike, mi ćemo to platiti kako bismo zaštitili svoje zaposlene i njihove porodice, kaže Hadžić

Nešto više turista očekuje se u Neumu. Arhiv

Piše: E. Halimić

23.3.2021

Turistička sezona 2020. godine je propala, a, ako uzmemo u obzir trenutnu epidemiološku situaciju i činjenicu da vakcinacija protiv koronavirusa nije ni počela, može se reći da će propasti i ovogodišnja. Upozorio je u izjavi za „Avaz“ Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.


Nova tržišta

Hadžić: Sve manje vjerujemo. Arhiv

Podsjećamo, 70 posto manje turista došlo je u BiH od januara do novembra 2020., a zabilježeno je i 63,7 posto manje noćenja. Uvođenje digitalne potvrde o vakcinaciji trebalo bi omogućiti sigurno putovanje unutar Evropske unije tokom pandemije, ali u slučaju BiH to bi značilo da će građani EU zaobilaziti zbog niske stope vakcinisanih . Sve to govori kako će BiH morati tražiti nova ciljna tržišta za privlačenje turista ovoga ljeta, naravno, pod uvjetom da epidemiološka situacija uopće bude dopuštala to.

- Ove godine dabogda da budemo imali bilo šta, možda nešto u Neumu. Ali vidjeli smo i prošle godine i znamo da će dolje biti haos i velika je to opasnost. Razočarani smo u ponašanje vlasti kad je riječ o nabavci vakcina. Neka puste nas, privrednike, mi ćemo to platiti kako bismo zaštitili svoje zaposlene i njihove porodice. Ovo je bruka i sramota da smo posljednji u nabavci vakcina, a po smrtnosti smo na osmom mjestu u svijetu - naglasio je Hadžić.

Dodao je da građani B iH, ukoliko EU uvede Covid pasoše, nemaju šanse da izađu bilo gdje niti će neko iz EU nama doći.


Zimska sezona

 - Govoreći o vakcini, treba se samo sjetiti komentara uvaženog dr. Mirsada Kacile, koji je, odgovarajući na pitanje koja je vakcina dobra, rekao „ona do koje možete doći“. Dakle, bolje išta nego ništa. Želim da nam omoguće da se vakcinišemo, da spasimo barem malo situaciju, jer ovo je više nepodnošljivo. U ovoj godini turizam nema šanse u BiH, možda od zimske sezone bude nešto, i to od domaćih gostiju, to je to na šta možemo računati. Dobro će biti ako dođe ovih prvih 100.000 vakcina što je najavila Vlada FBiH, nadamo se, ali sve manje vjerujemo - istakao je Hadžić. 

Treba nam ’lockdown’ na 15-20 dana

- Možda nije loše rješenje da se uvede totalni „lockdown“ na 15-20 dana, ali ne parcijalno, već na teritoriji cijele države. Da se građani testiraju i da tražimo obavezno testiranje za svaki ulazak u državu. Neće nas uništiti tih 15-20 dana kad smo već izdržali godinu. A bilo bi dobro da se situacija smiri pred tu ljetnu turističku sezonu, od koje, prema svemu sudeći, neće ništa biti - rekao je Hadžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.