SARAJEVO

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ocjenila kao neprihvatljiv nacrt projekta Trg Alija Izetbegović

Na toj lokaciji prema projektu Općine Stari Grad planirana je gradnja podzemne garaže

Ilustracija Asocijacije arhitekata Bosne i Hercegovine. Ilustracija

Piše: Ad. A.

23.3.2021

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine donijela je odluku da je nacrt urbanističkog projekta za sarajevski Trg oslobođenja - Alija Izetbegović neprihvatlji.

Na toj lokaciji prema projektu Općine Stari Grad planirana je gradnja podzemne garaže.

- Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je na zahtjev Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo za mišljenje i stav na nacrt urbanističkog projekta Trg oslobođenja - Alija Izetbegović odnosno usklađenost istog sa odredbama Odluke Komisije o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik Bosne i Hercegovine broj 1/21 i 10/21) donijela zaključak da nacrt urbanističkog projekta Trg oslobođenja - Alija Izetbegović nije prihvatljiv. Dostavljeno projektno rješenje nije u skladu sa Programom razvoja gradske jezgre Sarajeva, koji na predmetnom prostoru ne predviđa izgradnju parking garaže. Komisija cijeli prostor vidi kao afirmaciju pješačke zone s očuvanjem zelenog dijela površina, te predlaže gradnju sadržaja na drugim mjestima predviđenim regulacionim i drugim planovima – naveli su iz Komisije,

Planom je predvićđeno da se s ove lokacije ukloni drveće i zelene površine, zbog čega su negodovali građani.

Također su naveli da će izmijeniti i dopuniti odluku o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva. U međuvremenu je u Komisiju za očuvanje nacionalnih pristigla i peticija za proglašenje olimpijskih borilišta na Igmanu, Bjelašnici i Trebeviću nacionalnim spomenicima.

-Olimpijska borilišta uključuju staze za olimpijski spust i veleslalom na Bjelašnici, staze za biatlon i skijaško trčanje na Igmanu, skakaonice na Malom polju na Igmanu i bob stazu na Trebeviću. Komisija smatra da očuvanje borilišta i kompletnog prostora na kojem se odigrao najznačajniji sportski događaj - 14. Zimske olimpijske igre, pored materijalnog svjedočenja, treba biti zaštićen i kao memorija mjesta, tako da je odlučeno da se pristupi izradi odluke o proglašenju navedenog prostora nacionalnim spomenikom. U vezi s tim, Komisija očekuje da će aktivnosti na valorizaciji prostora i izradi odluke o proglašenju završiti u narednom periodu, uz saradnju nadležnih institucija – kažu iz Komisije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.