PRVI KANTON U FBIH

ZDK uvrstio novinare u prioritetne grupe za vakcinisanje protiv koronavirusa

Nakon što se okonča trenutno aktivni proces vakcinisanja zdravstvenih radnika i osoba u staračkim domovima, jedan od sljedećih prioriteta bit će medijski radnici

A. K.

Udruženje novinara BiH: Iz FBiH do danas nije bilo nikakve reakcije. Ali, zato jeste reagirao ZDK koji je prihvatio inicijativu

Foto: Ilustracija


Na inicijativu Društva novinara Bosne i Hercegovine, Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona uvrstio je novinare u prioritetne grupe za vakcinisanje protiv koronavirusa. Odmah iza medicinskih radnika i osoba u domovima za stara lica, uvršteni su novinari i policija.

Radi se o prvom kantonu u Federaciji BiH koji je to učinio i uopšte o prvoj reakciji ljudi iz ovog entiteta. Prethodno su Republika Srpska (25. januara) i Brčko Distrikt (16. februara) reagovali na zahtjev DNBiH i ekspresno donijeli odluku o uvrštavanju novinara u prioritete za dobijanje vakcina protiv koronavirusa.

Žrtve, ali i prenosioci virusa

Ministarstvo civilnih poslova BiH je temeljem dopisa DNBiH uputilo pismo entitetskim ministarstvima zdravstva i Odjelu za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta sa molbom da novinare uvrste na listu prioriteta za cijepljenje protiv virusa Covid 19. Iz FBiH do danas nije bilo nikakve reakcije. Ali, zato jeste reagovao ZDK koji je prihvatio inicijativu, saopćili su iz Udruženja novinara BiH.

U objašnjenju koje je dao dr. Senad Huseinagić, direktor INZ Zenica i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK, zbog činjenice da su novinari po samom opisu profesije osobe koje su najčešće i najviše u kontaktu sa različitim profilima osoba, a time i vjerovatne žrtve, ali i prenosioci virusa, “od početka se planira da se novinari i drugi medijski radnici uključe u proces imunizacije kao prioritetna grupa”.

Zaštita zdravlja i života

Krizni štab ZDK je odlučio da to bude u kategoriji "javnih radnika od značaja", poput policajaca, vatrogasaca i slično te će shodno prilivu vakcina iz više izvora, a nakon što se okonča trenutno aktivni proces vakcinisanja zdravstvenih radnika i osoba u staračkim domovima, jedan od sljedećih prioriteta biti i medijski radnici.

Društvo novinara BiH zahvaljuje se Kriznom štabu Zeničko-dobojskog kantona na čelu sa dr. Adnanom Jupićem koji je prihvatio zahtjev, kao i Republici Srpskoj i Brčko Distriktu koji su ranije to učinili te Ministarstvu civilnih poslova BiH koje je uputilo molbe nadležnima sa nižih nivoa vlasti da to učine.

- Uvrštavanjem novinara u prirotetne kategorije za vakcinisanje protiv koronavirusa zaštititi ćete njihovo zdravlje i živote te im tako omogućiti da nastave obavljati svoj posao informiranja javnosti do konačne pobjede nad ovom bolešću - poručili su iz Društva novinara BiH.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na