SUD BIH

Nastavak suđenja u aferi "Respiratori": Danas se očekuje svjedočenje Sebije Izetbegović

Prošle sedmice je svjedočio Đenan Salčin, bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH

Piše: A. J.

24.3.2021

Suđenje će danas biti nastavljeno. Arhiv

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u aferi "Respiratori". Planirano je svjedočenje direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović i Denisa Đulalića.

Prošle sedmice je svjedočio Đenan Salčin, bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH. On je tada kazao da su u martu 2020. godine vladali panika i neznanje te su se svi pribojavali italijanskog scenarija, ali je on na sjednici Vlade FBiH 16. marta 2020., kojoj su prisustvovali federalni ministri, kantonalni premijeri i direktori kliničkih centara, kazao da Zakon o javnim nabavkama ne treba mijenjati kako bi se hitno nabavljala medicinska oprema.

Tužilac je na tom ročištu želio znati ko je Salčinu kazao da će biti kriv ako se oprema ne nabavi.

- Direktori kliničkih centara. I Jašarspahić je shvatio da ne moramo ići u izmjenu Zakona. Moj dojam je bio da klinički centri nisu imali ni osnovne stvari. Rekli su da nemaju ništa. Sebija Izetbegović je rekla da odmah može kupiti respiratore, da ima spremno sve za 30 do 50 respiratora. Rekao sam joj da nema smetnji - istakao je Salčin.

''Ko Vam je rekao da ćete Vi biti krivi'', insistirao je Hukeljić, na šta je Salčin kazao:

- Rekla mi je direktno gospođa Izetbegović.

Osim Novalića, optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak te Fikret Hodžić vlasnik firme "Srebrena malina".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.