NASTAVAK SUĐENJA

Suđenje Novaliću i drugima: Nakon dolaska optuženih, u Sud BiH stigla i Sebija Izetbegović

Podsjećamo da je prošle sedmice je svjedočio Đenan Salčin, bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH

A. Aljimi

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje u aferi "Respiratori" u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednih 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina", vlasništvo Fikreta Hodžića.

Osim federalnog premijera Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora za potrebe Federacije BiH (FBiH) optuženi su i ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Zabilježili smo dolazak optuženih u Sud BiH.

Planirano je svjedočenje direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović i Denisa Đulalića.

Snimili smo i dolazak direktorice KCUS-a Sebija Izetbegović.

Podsjećamo da je prošle sedmice je svjedočio Đenan Salčin, bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH.Optužnica tereti Novalića, Solaka i Hodžića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.Milićević optužnica tereti za nesavjestan rad u službi.

NA VRH

Podijeli članak na