PROTESTI

Vuković: Jedini smo zdravstveni radnici u Evropi koji štrajkujemo

Više od tri mjeseca medicinari u HNK su u generalnom štrajku zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora

Medicinari opet na ulici. M.Smajkić

Piše: M. Smajkić

24.3.2021

Nakon propalog dogovora između Kantonalne vlade i predstavnika dva sinidkata zdravstva u Hercegovačko-neretvanskog kantona, početkom marta, u vezi potpisivanja novog kolektivnog ugovora, danas su medicinari koji se više od tri mjeseca nalaze u generalnom štrajku ponovo izašli na ulicu.


S protesta danas. M. Smajkić

Svoju protestnu šetnju ulicama Mostara, njih 20 koliko ih je bilo u skladu sa epidemiološkim mjerama, i ovaj put su okončali pred zgradom Vlade HNK.


- Do ovog trenutka Vlada  nije učinila ni najmanji korak kako bi udovoljila zdravstvenim radnicima i potpisala s njima kolektivni ugovor. Solidarišući  se i danas sa svim našim pacijentima, narodom ove države, kantona i grada, nas je ovaj put došlo 20 , a vidimo da je policije više nego što je nas štrajkača, što govori o tome koliko se ova vlast boji zdravstvenih radnika. 


Naši članovi su protestirali ispred svojih zdravstvenih ustanova protiv korumpirane i bezobzirne vlasti, na čelu s premijerom Hercegom i ministrima zdravstva i finansija. Njih trojicu su naša predsjedništva  proglasili personama non grata i među nama nisu dobrodošli, jer su oni glavni krivci za agoniju koju zdravstveni radnici proživljavaju - kazao je novinarima Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika u zdravstvu u HNK.



Traže novi kolektivni ugovor. M. Smajkić

On je najavio da će medicinari svaki dan do vikenda protestirati pred zgradom Vlade.


-  Prosto je nevjerovatno da se, kada mi štrajkujemo i kada naši ljudi nemaju zdravstvenu zaštitu, bezobzirni i bahati premijer i njegova Vlada igraju sa životima ljudi. Pozivamo sve pacijente  da dođu i potraže premijera Hercega da im on da upute kako da ostvare zdravstvenu zašitu.  Mi smo jedini zdravstveni radnici  u ovom trenutku na Balkanu i u Evropi koji štrajkujemo -naglasio je on.


Vlada HNK je, podsjetimo, ponudila sindikatima povećanje plaće u postocima, dok oni traže povećanje  u koeficijentima.


Za Vladinu ponudu su neophodna sredstva u iznosu od 18 miliona KM na godišnjoj razini, a za ispunjenje zahtjeva sinidikata, s obzirom na to da je riječ o dvije varijante ugovora, trebalo bi osigurati sredstva u iznosu od 24 i 30 miliona KM, kojih u kantonalnoj kasi, kako je rečeno, nema.

Vuković i Anić. M. Smajkić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.