UPUĆENA INICIJATIVA

Mirjana Marinković-Lepić: Centralizacija nabavki spasit će ljudske živote

Vrijednost javnih nabavki na nivou institucija BiH je u tri godine iznosila više od 435 miliona KM

Marinković-Lepić: Primjenom centralizovanih nabavki mogu se ostvariti uštede od 20 do 30 posto. Agencije

A. K.

24.3.2021

Klub zastupnika Naša stranka-Nezavisni blok u parlamentarnu proceduru uputio je inicijativu kojom se Vijeću ministara Bosne i Hercegovine nalaže da u roku od 90 dana formira centralni nabavni organ. Cilj inicijative je optimizacija procesa javnih nabavki, postizanja ušteda, a time i povećanja stepena odgovornosti u trošenju budžetskog novca.

- Izbijanje pandemije koronavirusa u martu 2020. godine ukazalo je na ozbiljne probleme u sistemu javnih nabavki u BiH. Nedostatak bilo kakve strategije kod nabavki u izvanrednim i hitnim okolnostima, kao i nedostatak regulatorne reakcije, liderstva i, naročito, nesposobnost i nemogućnost centralnih državnih organa da formulišu i realizuju jasan plan djelovanja države pri nabavci najprije medicinske opreme, a sada vakcina, rezultirale su pravom katastrofom i svaki dan odnose desetine ljudskih života. Upravo je spas ljudskih života glavni razlog zbog kojeg se mora formirati centralni nabavni organ - rekla je Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Drugi razlog su, navodi, uštede. 

- Vrijednost javnih nabavki na nivou institucija BiH je u tri godine iznosila više od 435 miliona KM, a u prosjeku godišnji iznos javnih nabavki na nivou institucija BiH iznosi najmanje 15% njihovog godišnjeg budžeta. To je otprilike 150 miliona KM. Primjenom centralizovanih nabavki mogu se ostvariti uštede od 20 do 30 posto, što je iznos od 30 do 45 miliona KM na godišnjem nivou - kazala je Marinković-Lepić.

Pored toga, bila bi smanjena korupcija, smatraju.

- Također, bila bi smanjena korupcija, a jako važna je i činjenica da bi formiranje ovog organa, zajedno s izmjenama zakona o Javnim nabavkama bio istinski refornski put i ispunjavanje jednog od prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije - zaključuje Marinković-Lepić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.