SARAJEVO

Propao aranžman sa kompanijom "Medimpex“: Nismo u mogućnosti izvršiti Ugovor o nabavci vakcina

„Medimpex" je danas poslao pismo Zavodu za javno zdravstvo, u kojem navodi kako nije u mogućnosti realizirati preuzete obaveze, ne preciziravši zbog čega

„Medimpex“ upustio pismo. Agencije

Raport.ba

24.3.2021

Kompanija "Medimpex" d.o.o. Sarajevo, s kojom je Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH potpisao ugovor 18. marta 2021. godine, obavijestila je Zavod za javno zdravstvo da se povlači iz ovog posla, jer nije u mogućnosti realizirati ugovorene obaveze. Mada sve okolnosti još nisu poznate, čini se da je "zapelo" kod pribavljanja bankarske garancije, piše "Raport".

„Medimpex" je danas poslao pismo Zavodu za javno zdravstvo, u kojem navodi kako nije u mogućnosti realizirati preuzete obaveze, ne preciziravši zbog čega.

Viša sila

- Očitujući se na vaš Zahtjev, ističemo da društvo „Medimpex“ nije u mogućnosti izvršiti Ugovor o nabavci vakcina protiv SARS-CoV-2 za potrebe imunizacije stanovništva na području FBiH za 2021. godinu iz razloga više sile, promijenjenih okolnosti na koje nije mogao utjecati ovaj ponuđač, a što sve u konačnici dovodi i do nemogućnosti izvršenja Ugovora.

Naime, nakon potpisivanja Ugovora, nismo blagovremeno dobili Ugovor o nabavci vakcina od strane ino-dobavljača te ostale neophodne isprave iz Rusije, a što je direktno utjecalo na rokove koje je trebalo ispoštovati prema vama.


Dužni smo skrenuti pažnju da su na pravovremenost dostavljanja isprava iz Rusije imali politički pritisci i opstrukcije te netačne ili polovične informacije medija. Podsjećamo da se u toku pregovora i rokova za realizaciju Ugovora pojavila nemogućnost ispunjenja ugovora putem interventnog uvoza iz razloga što je podnesen Zahtjev kompanije „Krajinagroup” za registraciju vakcine Sputnjik V pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, i to kao ekskluzivnog nosioca dozvole za stavljanje vakcine Sputnjik V u promet na tržištu BiH, čime prestaje mogućnost da istu vakcinu protiv koronavirusa u BiH uvozi i druga kompanija.

Bankarska garancija

Sve navedeno direktno je utjecalo da društvo „Medimpex“ u ostavljenom roku od tri dana obezbijedi bankarsku garanciju. U tom smislu smo na početku ovog dopisa govorili o nemogućnosti izvršenja ugovora.

Shodno navedenom, obavještavamo vas da iz objektivnih razloga nismo u mogućnosti nastaviti realizaciju predmetne nabavke vakcina – stoji u pismu „Medimpexa“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.