VAKCINISANJE

Lakušić pisao Peharu: Ko u Moskvi opstruira nabavku vakcina za FBiH?

Nikola Lakušić u pismu navodi kako je “dobio apel od prijatelja iz Sarajeva da im pomogne u nabavci vakcine Sputnik V”

Ko vrši opstrukcije u nabavci vakcina. Ilustracija

A. Ka.

24.3.2021

Na adresu Zavoda za javno zdravstvo FBiH, tačnije direktora Davora Pehara, stiglo je pismo Nikole Lakušića, za kojeg se navodi da je predstavnika Ruskog investicijskog fonda RIFD, a u kojem optužuje firmu Krajinagroup iz Banja Luke za vršenje opstrukcija u nabavci vakcine Sputnik V za Federaciju BiH, piše N1.

Nikola Lakušić u pismu navodi kako je “dobio apel od prijatelja iz Sarajeva da im pomogne u nabavci vakcine Sputnik V” i da je to “prihvatio iz ličnih i moralnih razloga da preko svojih dugogodišnjih poslovnih kontakata i to bezrezervno”.

Kako navodi, stupio je u kontakt s dvije firme, Tuzla farm d.o.o. i MGM farm d.o.o., radi nabavke za potrebe FBiH te da su preko tenderske dokumentacije i svih relevatnih uslova dobile tendere.


- Iz meni nepoznatih razloga su vršene razne opstrukcije prema Moskvi i samoj nabavci vakcina u FBiH od Krajinagrupe d.o.o Banjaluke, a koja je zbog nekorektnog načina poslovanja degradirajući druge legitimne firme iz FBiH i mene lično, a i preko svojih direktnih kontakata u javnom mnijenju po cijelom regionu Balkana nastojala da naruši cjelokupan ugled kako firmi tako i mene lično lažima i kompromitirajućim informacijama. Delegacija RS je 23. marta na sastanku u RDIF u Moskvi koji je održan po njihovom zahtijevu da dobije ekskluzivni ugovor za cjelokupnu BiH, bezrezervno odbijena, što ukazuje da RDIF svakome onome koji koristi način kao što je radila Krajina grupa, ne dopusti takav čin - naveo je Lakušić.

Direktora Pehara moli da ne dozovoli da neko uzurpira ugovor potpisan s „Medimpexom“.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH potvrđeno je kako je ovo pismo stiglo, te da je ono proslijeđeno Vladi FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.