USPJEŠNA INICIJATIVA

Kurić: Terapija hroničnim bolesnicima automatski produžena na šest mjeseci

Olakšan je život ljudima koji neće morati zvati satima, danima, ali i ljekarima koji će biti slobodni da se posvete ostalim pacijentima, napisao je Kurić

Kurić: Divno je biti dio rješenja. Arhiva

Piše: Ad. A.

25.3.2021

Nakon što je na inicijativu povjerenika Saveza za bolju budućnost za Kanton Sarajevo Mirvada Kurića pokrenuta telefonska linija za pomoć građanima koji nisu u mogućnosti sami otići po lijekove i nalaze, veliki broj korisnika se žalio da nisu mogli automatski produžiti terapiju, ali je i ovaj problem riješen.

Kurić je u postu na Facebooku napisao da je u saradnji sa Sakibom Katanom, direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja KS uspio iznaći rješenje za ovaj problem.

- Od kada smo otvorili telefonske linije za pomoć građanima koji ne mogu sami otići po lijekove ili nalaze, najveći broj građana žalio se na nemogućnost automatskog produžavanja terapije (hronični bolesnici, penzioneri). Jednako tako, u razgovoru sa vrijednim ljekarima u domovima zdravlja, vidim da je i njima to veliki teret, da im baš i nema smisla, posebno ne u vrijeme pandemije, kada se bore za živote naših građana – kaže Kurić u postu.


Faksimil Kurićevog posta na Facebooku. Screenshot

On je dodao da je razgovor sa Katanom riješio problem preopterećenosti ljekara porodične medicine.

-Jučer nazovem Sakiba Katanu, direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Kažem mu da imamo veliki broj poziva pacijenata koji nikako nisu u stanju da produže svoje terapije, da bezuspiješno zovu ljekare porodične medicine. Neki i po nekoliko dana. U razgovoru tražimo način da pomognemo i pacijentima i ljekarima. Koje su zakonske mogućnosti. Sakib vrijedan, pragmatičan čovjek, zove nakon svega par minuta i javlja da će se od petka 26. marta 2021. po automatizmu na šest mjeseci produžiti e-terapije i na taj način olakšati život i pacijentima koji neće morati zvati satima, danima, ali i ljekarima koji će biti slobodni da se posvete ostalim pacijentima. Možda zvuči kao mali korak, ali divno je biti dio rješenja i znati da si nekome bar malo pomogao. Baš lijepa vijest za početak dana- napisao je Kurić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.