NA LICU MJESTA

"Avaz" na gradilištu dionica Buna - Počitelj i Počitelj - Zvirovići: Iako hara korona, radovi nisu prekidani

Kolosalni most Počitelj se neumorno gradi

Piše: M. Smajkić

25.3.2021

Radovi na izgradnji poddionice Buna – Počitelj autoceste koridora 5C u dužini od 7,2 kilometara ulaze u završnicu.

Iako je pandemija koronavirusa na trenutke otežavala transport i nabavku neophodnih materijala za gradnju, ipak, ni u jednom trenutku, radovi nisu prekidani.

Dionica Buna-Počitelj u završnoj fazi. M.Smajkić

Štaviše, u punom su jeku, a na ovoj poddionici se trenutno izvode radovi na asfaltiranju odmorišta Rotimski potok, kako nam je to kazao, Bože Talić, predstavnik investitora JP „Autoceste FBiH“.

- Nakon toga u suštini ostaje samo pospremanje gradilišta - kazao je on.

U toku asfaltiranje odmarališta. M.Smajkić

Za razliku od ove dionice, Počitelj - Zvirovići u dužini od 11 kilometara  ima brojne velike objekte. Na ovom ogromnom gradilištu radi se punom parom. Uz tunel Počitelj, potputnjake i naputnjake te tri manja mosta snažni zamah je na izgradnji kolosalnog mosta Počitelj.




Radovi na odvodnji. M.Smajkić

- Ova dionica je podijeljenja u dva lota, jedan je sama trasa, a drugi je most Počitelj. U proteklom periodu su izvršeni  zemljani radovi na cijelom potezu dioncie. Trenutno se izvode radovi na odvodnji i objektima koji omogućavaju  poprečne veze u odnosu na pružanje trase autoceste. Na lotu 2, odnosno mostu, urađene su temeljne konstrukcije na centralnim stubovima i izvedeno je 50 posto visine stubova. Također, tunel Počitelj iza mosta Počitelj je iskopan potpuno u prošloj godini i, trenutno, se radi sekundarna obloga na drugoj cijevi -objasnio je Vanja Podhradski, šef projekta na ovoj dionici.

S gradilišta dionice Počitelj-Zvirovići. M.Smajkić

Kolosalni most Počitelj u dužini od 970 metara projektiran je tako da se na jednoj konstrukciji nalaze oba smjera vožnje, što je, kako nam je ispričao Mario Jurišić, šef projekta širokobriješkog Heringa, najpovoljnije rješenje.

- Ovo je najduži most na koridoru 5C. Trenutno se grade stubovi. Srednji stubovi su visine 97 metara, a na njih ide još osam metara visine rasponske konstrukcije. Glavni rasponi mosta su 147 metara i imamo pet takvih raspona, dok su dva prilazna od po 105 metara. Projekt je relativno zahtijevan i zbog činjenice da smo naišli na neke nepredviđene geološke uvjete, ali i zbog toga što smo imali problema s prilaznom cestom, pa smo na kraju probjegli izgradnji prilaznog mosta preko Neretve. No, vjerujem da smo prevazišli sve te neke stvari koje su nam bile iznenađenje - kazao nam je on.

Dodao je da će, prema dosadašnjim analizama, radovi na ovom projektu biti završeni koncem 2022.godine.

Vrijednost radova na izgradnji dionice Buna -Počitelj iznosi 25 miliona eura, a na dionici Počitelj-Zvirovići 56,5 miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.