BORBA PROTIV KORUPCIJE

OHR: Usvajanje Zakona o spriječavanju sukoba interesa veliki korak ka boljoj budućnosti za Brčko

Ovaj zakon bi također napokon trebao omogućiti donošenje odluke o racionalizaciji izuzetno velike javne administracije Distrikta

Michael Scanlan. Twitter

A. K.

25.3.2021

Supervizor za Brčko Majkl Skanlan (Michael Scanlan) pozdravlja usvajanje Zakona o spriječavanju sukoba interesa u institucijama Brčko Distrikta BiH. 

To je važan korak u pravcu zaživljavanja prakse dobrog upravljanja u Distriktu. On će ubrzati reforme, pomoći da se osigura odgovorno trošenje javnih sredstava, te uspostavi privlačna klima za investicije u privatnom sektoru – što sve zajedno predstavlja sastavne elemente za izgradnju bolje budućnosti za građane Distrikta, saopćeno je iz OHR-a.


Nestranački eksperti

Organi Distrikta sada treba brzo da krenu sa usvajanjem potrebnih podzakonskih akata i stvore besprijekorne uslove u kojima će Komisija za odlučivanje o sukobu interesa moći što prije početi sa radom. To podrazumijeva i imenovanje nestranačkih eksperata kako bi Komisija mogla raditi svoj posao profesionalno i bez bilo kakvog političkog utjecaja.

Zakon, navodi se dalje, uspostavlja jasne smjernice, postupak prijave i provjere imovine, obavezu izvještavanja, te sankcije kako bi se osiguralo da nosioci javnih funkcija obavljaju svoje aktivnosti u skladu s javnim interesom, a ne svojim ličnim interesima. Stoga bismo u narednim mjesecima trebali svjedočiti naporima Vlade i Skupštine na poboljšanju života u ovoj zajednici – od uvođenja elektronskih usluga poput elektronskih zdravstvenih iskaznica do privlačenja novih ulaganja u privatni sektor koja donose dobro plaćena radna mjesta.


Racionalizacija javne administracije

Ovaj zakon bi također napokon trebao omogućiti donošenje odluke o racionalizaciji izuzetno velike javne administracije Distrikta. Time će se javna sredstva preusmjeriti na kapitalne projekte poput bazena, stadiona i novog mosta, od kojih će korist imati cijela zajednica, dodao je supervizor.

Istovremeno, supervizor napominje da je ovaj zakon samo jedan od instrumenata, iako važan, za unapređenje javnog dobra i borbu protiv korupcije. Policija i tužilaštvo, lokalni mediji, civilno društvo, politička opozicija i svi građani moraju sudjelovati i pomoći izabranim zvaničnicima Distrikta i javnim službenicima da ostanu fokusirani na to da služe javnom dobru, saopćeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.