ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Komšić o prijetnjema Rusije: Začudile su me reakcije SAD-a i EU, reagovali su blago

Iznenadio me nonšalantan odnos i Vašingtona i Brisela, mislim da oni to podcjenjuju, kazao je Željko Komšić

Željko Komšić. Agencije

A. Ka.

25.3.2021

Član Predsjedništva Željko Komšić kazao je kako ga je začudila blaga reakcija naših zapadnih saveznika na, kako je rekao, prijetnje Rusije.

- Ono su bile poruke NATO-u, mi smo samo kolateral - kazao je on gostujući u programu TV Hayata.

Za ponašanje ruskog ambasadora kazao je da nikad ne bi prepuštao slučaju jer su to instrukcije iz Moskve, čime Rusija pokazuje da zauzima čvrst stav. To su bile prijetnje, smatra Komšić.

- S druge strane imali ste dosta blage reakcije naših zapadnih saveznika, iznenadio me nonšalantan odnos i Vašingtona i Brisela, mislim da oni to podcjenjuju - kazao je.

Oko sastanka s rukovodstvo Kantona Sarajeva kazao je da je zvao premijera Fortu i ministra Vranića da se vidi šta se može uraditi da im se pomogne.

- Oni su došli s dva temljena zahtjeva i mislim da su u pravu. Prvo da se države institucije aktivnije uključe u nabavku vakcina, a ja sam kazao da ću pomoći koliko je u mojoj moći. Drugo je sa ograničavanjem dolazaka naših ljudi za vrijeme Uskrsa - kazao je.

Kazao je da ne sumnja da će vakcine iz Turske doći čim BiH bude spremna da ih primi.

- Malo kod nas ovo izgleda šareno s vakcinama, sad AstraZeneca, Pfizer, Kinezi, sad se spominje Sputnik. Ministrica Gudeljević neće da kaže kad će doći ostatak od COVAX-a. Evo ću vam ja reći, kad se bogati vakcinišu - izjavio je.

Na pitanje da li je Četvorka zloupotrijebila ime Bogića Bogićevića Komšić kazao je da je sve što se dešava velika šteta za Sarajevo, a i da je samom Bogićeviću učinjena nepravda.

- Možda je bila prilika da mu se zahvalimo za ono što je uradio u teškim vremenima. Žao mi je Bogića, žao mi je i zbog Sarajeva - kazao je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.