OBUSTAVILI RAD

Štrajk u rudniku "Kreka": Rudari neće svakog 25. u mjesecu da strahuju za svoje plaće

U proteklom periodu smo apelovali, tražili i molili da nam se obezbijede minimalni uslovi kako bi rudar mogao da u humanim uslovima ostvari proizvodni rezultat, rekao Tokić

E. Skokić

Negoduju zbog nepoštovanja Kolektivnog ugovora

Foto: E. Skokić


Rudari Rudnika uglja "Kreka" iz Tuzle od jutros su u generalnom štajku zbog nepoštovanja odredbi Kolektivnog ugovora za radnike u oblasti rudarstva.

Njima, kako ističe predsjednik Sindikata Zuhdija Tokić, nisu isplaćene plate, a ne poštuju se ni druge odredbe Kolektivnog ugovora. Zahtjevi Sindikata Rudnika uglja "Kreka" dostavljeni su „Elektroprivredi BiH“ u čijem koncernu i posluju, a u štrajku ostaju sve dok se ne ispuni ono što traže.

- "Kreka" je najveći rudnik u sastavu koncerna po broju radnika, ali i ostvarenoj proizvodnji. U proteklom periodu smo apelovali, tražili i molili da nam se obezbijede minimalni uslovi kako bi rudar mogao da u humanim uslovima ostvari proizvodni rezultat. Nismo naišli na takav odgovor, radnici se nerviraju svakog 25. u mjesecu jer nema plaće - kazao je predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika mrkog uglja "Kreka" Zuhdija Tokić.

  • Zahtjevi Sindikata Rudnika uglja Kreka bit će dostavljeni "Elektroprivredi BiH"

    Zahtjevi Sindikata Rudnika uglja Kreka bit će dostavljeni "Elektroprivredi BiH"

    Foto: E. Skokić


Predsjednik Sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić ističe kako su sindikalni predstavnici bili izloženi velikom političkom pritisku i politika se, ističe on, na prljav način počela poigravati sa ovom časnom profesijom.

- Ovu priču mi ćemo slušati i u narednim godinama jer definitivno sistem u kojem funkcioniše elektroenergetski sektor i rudnici uglja u Federaciji BiH nema kapacitet do kraja kreirati najbolja moguća rješenja. Mi smo nadležne upozoravali na ono što će se desiti 26. marta, sluha nije bilo i rudari nisu imali drugu mogućnost nego ući u realizaciju odluke o štrajku – kaže Husić.

U sastavu Rudnika Kreka nalaze se Površinski kopovi Dubrave i Šikulje te Rudnik Mramor. U Mramoru je tehnološki proces proizvodnje odavno prevaziđen u modernom dobu, a rudari rade u nehumanim uslovima.

- Mi već godinu dana, u vremenu koronavirusa radimo, ostavljamo svoje porodice kod kuće, svjesni toga da svakog od nas infekcija može zadesiti. Ne radimo online, već svakodnevno dolazimo na posao i silazimo u jamu. Oni koji vladaju procesima jedno pričaju i drugo rade, a mi kopamo i daljemo ugalj, energetski sektor zahvaljujući nama je stabilan i na sve to smo jedini koji trpimo - zaključuje Senad Sejdić, predsjednik Sindikata radnika rudnika lignita Mramor.

NA VRH

Podijeli članak na