NESTAŠICA

Kleksane "pojela" korona, ugroženi drugi bolesnici

Može doći do kraćih odgoda u isporuci, ali za sada bez posljedica po kontinuitet redovne terapije, navode iz firme „Sanofi“

Piše: A. Jamaković

26.3.2021

Nestašica injekcija u domovima zdravlja: Građani kažu da su im ugroženi životi. Avaz / Ilustracija

U domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo nedostaje injekcija „Clexane“ (kleksan), namijenjenih pacijentima kojima je dijagnosticirana trombofilija, koji su imali infarkt… Kako su nam kazali građani kojima su potrebne ove injekcije, a koje sprečavaju nastanak tromba, potrebno je nešto hitno uraditi, jer su im ugroženi životi.

Primaju zaraženi

- Te injekcije se sada daju i osobama zaraženim koronom, tako da ih nema dovoljno za nas kojima je to redovna terapija - kazao nam je jedan sugrađanin.

Portparol Doma zdravlja KS Arman Šarkić potvrdio nam je da je potražnja za “Clexaneom” velika usljed pandemije koronavirusa.

- Što se tiče Doma zdravlja, mi ne utječemo na promjene i pritisak na tržištu. Činjenica je da je naša ekonomska služba na vrijeme napravila narudžbenicu u potraživanju „Clexanea“. Dobivamo ga sukcesivno, vjerovatno onoliko koliko tržište dozvoljava. Prema posljednjim podacima, pisali smo za nabavku 14.000-15.000 komada - rekao nam je Šarkić te dodao da sve zavisi od distributera.

Iz kompanije „Sanofi“, koja je distributer ovih injekcija za FBiH, kazali su za “Avaz” da su “u kontekstu pandemije koronavirusa suočeni s neočekivano velikom potražnjom za lijekom enoksaparin (generički naziv za ’Clexane’) ne samo u BiH nego i širom svijeta“.


- Podsjećamo na činjenicu da enoksaparin nije ispitivan i odobren za liječenje infekcije COVID-19. Kompanija “Sanofi” za sada je u mogućnosti odgovoriti na povećanu potražnju na tržištu u BiH, no može doći do kraćih odgoda u isporuci u nekim područjima BiH, za sada bez posljedica po kontinuitet redovne terapije bolesnika - naveli su iz ove kompanije.

Šarkić: Velika potražnja. Avaz

Nije ispitivan

Dodali su da će, u saradnji s partnerima i distributerima, nastaviti isporučivati enoksaparin za javne nabavke te da ulažu sve napore da omoguće kontinuitet opskrbe ovim lijekovima za bolesnike kojima su oni neophodni.

Isporučene dvostruko veće količine

Iz kompanije “Sanofi“ dodaju da će uložiti sve napore da odgovore na povećanu potražnju od svih partnera.

- Isporučili smo 43 posto više enoksaparina u prva dva mjeseca 2021. u odnosu na 2020. godinu. U skladu s tim, u prva dva mjeseca 2021. za bh. tržište isporučili smo dvostruko veće (+107 posto) količine enoksaparina u poređenju s istim periodom 2020. godine - rekli su.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.